Lifestyle

Află când a fost sărbătorită Ziua Muncii pentru prima dată în România

Ziua de 1 Mai, Ziua Muncii , este legată de protestele pornite în America de Nord pentru reducerea normei orare zilnice de lucru, cum s-a transformat, apoi, în sărbătoare a muncitorilor şi în ziua petrecerilor în aer liber, cu grătare şi bere.

Sărăbătorirea zilei de 1 Mai a plecat de la un protest organizat în 1886, în Chicago, de către membrii Federaţiei Sindicatelor din Statele Unite şi Canada, care au ieşit în stradă şi au cerut introducerea unei rezoluţii prin care ziua legală de muncă să fie de 8 ore. 9 mii de oameni au ieşit, atunci, pe străzi, aproape jumătate dintre ei fiind în grevă. Revoltele au continuat mai multe zile şi mai mulţi oameni au fost răniţi sau ucişi.

Doi ani mai târziu, social-democraţii, afiliaţi la aşa-numita Internaţională a II-a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internaţională a muncitorilor.

La noi în ţară, 1 Mai este Ziua Muncii, a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. În perioada comunismului ziua era marcată prin manifestări propagandistice de amploare, iar, după căderea regimului, oamenii au serbat această zi prin ieşiri la aer liber, fie că vorbim despre parcuri, păduri, sau chiar munte şi mare