Lifestyle

1 Octombrie – Sărbătoare cu cruce roșie. Ce este absolut interzis să faci în această zi SFÂNTĂ!

1 Octombrie – Sărbătoare cu cruce roșie. Ce este absolut interzis să faci în această zi SFÂNTĂ!

1 Octombrie – Sărbătoare cu cruce roșie. Ce este absolut interzis să faci în această zi SFÂNTĂ! Pe 1 octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc „Acoperământul Maicii Domnului”, zi sfântă marcată cu cruce roșie în calendar.

Creștinii ortodocși din lumea întreagă sărbătoresc în prima zi a lunii octombrie Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox 2021.

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare ce amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne din Constantinopol, în secolul al X-lea. La sfârșitul vieții Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, acesta împreună cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul și alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe din Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

În acel moment, Constantinopolul era amenințat de invazia rușilor kieveni, iar Maica Domnului a intrat în biserică, a îngenuncheat și a petrecut mult timp acolo în rugăciune. S-a rugat Fiului Său, cu faţa brăzdată de lacrimi, să apere poporul de invaziile străinilor. După rugăciunile Maicii Sfinte, primejdia a fost îndepărtată și orașul a scăpat de suferință.

Sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne: pe 1 octombrie al anului 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.

1 Octombrie – Sărbătoare cu cruce roșie. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez! ”

Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin rugăciune putem primi și noi, în greutățile vietii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie. În această zi credincioșii nu au voie să muncească, să spele sau să facă curățenie prin gospodării.

Există o credință printre bătrânele de la țară, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului nu se mănâncă de dulce. Cei care își doresc să fie sănătoși și feriți de rele țin post.