Social

120.000 de pensionari vor primi un ajutor considerabil de la stat! Te afli printre norocoși?

120.000 de pensionari vor primi un ajutor considerabil de la stat! Te afli printre norocoși?
Sursa foto Hotnews

În această vară, un număr considerabil de seniori vor beneficia de o indemnizație de stat majorată. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii din această divizie administrativ-teritorială, aceștia sunt vârstnicii din județul Arad. Astfel, aceștia vor avea acces la servicii de spa în diverse stațiuni din țară.

De asemenea, aceștia vor avea acces, în premieră, la terapiile unor medici privați. Potrivit unei știri publicate pe site-ul Antena 3 CNN, destinațiile de top pentru pensionarii din județul Arad sunt: „Buziaș (23 de bilete), Felix (17 bilete), Vatra Dornei (12 bilete), 1 Mai (11 bilete), Geoagiu (10 bilete), Herculane (9 bilete), Covasna (8 bilete), Calacea (6 bilete), Eforie Nord, Olănești și Sovata (câte 4 bilete), Slănic Moldova, Sângeorz Băi, Turda, Mangalia și Căciulata (câte 2 bilete), Tinca, și Slănic Prahova (câte 1 bilet)”.

Cum se distribuie biletele de tratament

A început distribuirea biletelor de tratament pentru persoanele vârstnice din unitatea administrativ-teritorială, potrivit unui anunț al Casei Județene de Pensii Arad. Cel de-al optulea ciclu de distribuire va avea loc în perioada 23 iunie – 27 iunie 2023, iar cel de-al nouălea va începe în data de 9 iulie 2023. Startul celei de-a zecea serii este anticipat pentru data de 25 iulie 2023.

Pensionarii au voie să stea 16 zile și să beneficieze de tratamente balneare timp de 12 zile. Aceștia trebuie să depună o cerere la Casa Județeană de Pensii de care aparțin pentru a primi aceste bilete. De asemenea, vârstnicii trebuie să prezinte o scrisoare din partea medicului lor de familie care să le sugereze serviciile de spa.

În prezent, în România există peste 4,7 milioane de pensionari, iar în județul Arad, 120.000 de persoane se califică pentru aceste subvenții de tratament finanțate de stat.

Ce trebuie să știe pensionarii, atât cei actuali, cât și cei viitori

O recalculare a pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de 12 luni poate fi solicitată de către pensionarii care au prestat anumite servicii profesionale după pensionare. Sunt eligibili pentru recalculare doar românii care au încetat să mai lucreze după ce au atins limita de vârstă, care este în prezent de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Se anticipează că vârsta va fi de 65 de ani pentru ambele sexe până în 2030.

În plus, cei care sunt pregătiți să iasă la pensie și nu sunt siguri de prestația lunară pentru care sunt calificați își pot vizualiza întregul istoric de muncă pe site-ul casei județene de pensii.

Acolo sunt menționate toate perioadele încheiate înainte de 2001. Înainte de 2001, românii dețineau o carte de muncă palpabilă, care avea toate detaliile privind salariile și punctele de pensie acumulate pe parcursul unui an de muncă, potrivit Antena 3 CNN.