Social

Răsfăț pentru seniori! Pensionarii pot face tratament balnear pe banii statului

Pensionari, sursa foto: drmax.ro
sursa foto: drmax.ro

Guvernul a dat undă verde pentru ca pensionarii să primească anul acesta abonamente pentru tratament balnear. Astfel, aproximativ 120.000 de abonamente de tratament balnear vor fi puse la dispoziție prin intermediul Casei Naționale de Pensii Publice.

Unitățile de tratament balnear deținute de CNPP vor pune la dispoziție maximum 60.420 de bilete, împărțite în maximum 19 serii a câte 16 zile fiecare.

Se oferă 120.000 de bilete pentru pensionari

Actul normativ aprobat de guvern, care reglementează alocarea bugetară, precum și procesele de emitere, dispersie și plată a acestor bilete, a fost responsabil de reglementarea acestor măsuri.

„Anul acesta, avem aprobată o suma de 300 de milioane de lei cu aceasta destinatie, reprezentând aproape 115 mii de bilete la nivel național. Încă din luna martie am început deja să avem aceste bilete cu societățile de tratament balnear, astfel încât acum am reușit să încheiem și celelalte licitații cu operatorii privați care au participat. Încercăm să mai punem la dispoziția pensionarilor încă 55 de mii de bilete de tratament cu plecarea începând de luni, 22 mai. Sejurul este de 16 zile, cuprinde cazare, masa, tratamentul pe care îl fac… Aceste bilete sunt o forma de protecție acordata de Guvern pensionarilor pentru că ei plătesc 50% din valoarea pensiei diferența până la prețul real. Valoarea este de 2600 lei, diferența este suportată din bugetul asigurărilor naționale de stat”, a explicat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, pentru România TV.

În acest an, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) va distribui 120.000 de bilete pentru servicii balneare. Actul normativ care reglementează bugetul alocat, precum și procesele de emitere, dispersie și plată a acestor bilete de tratament balnear oferite de CNPP au fost autorizate de guvern.

Care sunt condițiile

„Suma aprobată în vederea asigurării de tratament balnear pensionarilor şi persoanelor asigurate în sistemul public de pensii, persoanelor asigurate pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi beneficiarilor unor legi cu caracter reparatoriu a fost majorată faţă de anul 2022, de la 229.000.000 lei la 300.000.000 lei”, se arată într-un un comunicat al ministerului.

În unitățile de tratament balnear controlate de Casa Națională de Pensii Publice, vor fi distribuite maximum 60.420 de bilete de tratament. Aceste bilete vor fi distribuite în maximum 19 serii de trimitere de maximum 16 zile. Se vor adăuga bilete de tratament balnear suplimentare, în limita sumei prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 cu această destinație. Aceste bilete vor fi contractate cu alte unități specializate.

Sistemul public de pensii permite atât pensionarilor, cât și asiguraților să solicite bilete de tratament balnear. Un maxim de 15% din numărul total de bilete va fi acordat gratuit celor care se califică pentru legislația specială de recuperare, persoanelor care au suferit accidente de muncă și persoanelor care suferă de tulburări profesionale.