Lifestyle

Budincă din pâine și mere, a la chef Horia Vârlan

Budincă din pâine și mere, a la chef Horia Vârlan

Budincă din pâine și mere, a la chef Horia Vârlan.

Ce poți să faci cu pâinea veche? E întrebarea pe care și-o pun adesea gospodinele. În niciun caz nu o arunci. Poți să o folosești faci din ea crutoane, sau pesmet, sau pâine franțuzească, sau, de ce nu?, budincă din pâine și mere. Este un desert practic, deoarece nu trebuie servit imediat si poate fi consumat atat rece, cat si cald!

Budinca din franzela este specifica zonei Fagarasului şi Sibiului. Rețeta chef-ului Horia Vîrlan este simplă și rapidă.

Budincă din pâine și mere. Ingrediente

  • ½ franzelă, tăiată în felii de 1 cm grosime
  • 250 g de gem de caise
  • 3 mere, curăţate de cotoare şi coajă
  • zeama de la ½ portocală
  • 2 ouă
  • 2 linguri de zahăr tos
  • 1 pahar şi ½ de smântână dulce
  • o lingură de unt
  • o lingură de pesmet de casă
  • un zahăr vanilat
  • o lingură de zahăr pudră

Horia Vîrlan a plecat de la Prima TV | B1.ro

 

Budincă din pâine și mere. Mod de preparare

  • Amestecaţi, într-un bol, smântâna dulce cu zahărul tos şi cel vanilat şi cu ouăle bătute. Ungeţi o tavă mică sau un vas termorezistent cu unt şi tapetaţi-l cu pesmet de casă. Tăiaţi merele felii foarte subţiri, folosind o răzătoare de varză, apoi stropiţi-le cu zeama de portocală ca să nu se oxideze.
  • Aşezaţi în vas un strat de felii de pâine, apoi un strat de felii subţiri de mere, apoi încă un strat de felii de pâine, apoi gemul, iarăşi felii de mere, sfârşind cu un strat de felii de pâine. Turnaţi deasupra compoziţia de smântână şi ouă şi lăsaţi să se înmoaie, timp de 10-12 minute.
  • Între timp încingeţi cuptorul la 170°C şi apoi introduceţi budinca în cuptor pentru 45-50 de minute, sau până acesta este rumenă, iar scobitoarea înfiptă în ea iese curată.
  • Lăsaţi budinca să se răcească puţin, apoi presăraţi cu zahăr praf şi porţionaţi-o. Serviţi budinca caldă său rece.