Economic

2.000 de lei de la stat pentru români! Un ajutor esențial acordat în fiecare lună

guvernul-impune-noi-reguli-plata
sursă foto: playtech.ro

Chiar dacă Guvernul vorbește acum anumite tăieri de fonduri pentru a minimiza gaura de la bugetul de stat, vin, totuși, și anumite vești bune, căci nu se taie chiar de peste tot. Asta pentru că milioane de români primesc acum o veste foarte bună. Este vorba despre familiile cu mai mult de trei copii acre ar putea primi acum din partea statului suma de 2.000 de lei lunar, iar asta indiferent de veniturile pe care le au.

Această măsură de sprijin reprezintă acum doar o inițiativă legislativă pornită de mai mulți parlamentari din partea Partidului Național Liberal (PNL) și vizează acordarea unui fond de ajutor în valoare de 2.000 de lei, adică echivalentul a aproape un salariu minim pe economie din România.

Se dau 2.000 de lei

Însă nu vorbim doar de suma de 2.000 de lei, căci aceasta este prevăzută doar pentru familiile cu trei copii. Mai departe, pentru cele cu patru copii, se va primi echivalentul a aproape un salariu minim și jumătate, iar pentru cei cu cinci copii se va ajunge chiar la suma a două salarii. Apoi, în cazul familiilor cu șase copii se va acorda suma echivalentă a două salariii minime și jumătate. Însă acești bani vor fi acordați doar dacă respectivul proiect de lege merge mai departe și ajunge ca într-un final să fie aprobat și pus în vigoare.

Familiile se vor bucura de acești bani până când copii vor împlini vârsta de 18 ani și se vor acorda indiferent de veniturile familiei. Chiar și așa, parlamentarii de la Casa Poporului au acum și o condiție: pentru a primi acești bani de la stat, părinții trebuie să realizeze venituri.

Bani pentru tineri

Chiar dacă au împlinit vârsra majoratului, 18 ani, tinerii din România pot în continuare alocația din parteea statului, însă condiția impusă este să continue studiile liceale, căci nu puțini sunt cei care împlinesc această vârstă în clasa a XI-a sau a XII-a, asta înainte de a absolvi liceul. În plus, sunt vizați și acei tineri cu probleme medicale (handicap) ce urmează după clasa a XII-a o formă de învățământ preuniversitar, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani, scrie romaniatv.net.

Potrivit documentelor guvernamentale, în ianuarie 2023, statul oferă următoarele sume:

  •  631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 lei în 2022);
  • 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale (de la 243 de lei în 2022);
  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 de lei în 2022).