Social

25% în plus la salariu! Cine sunt românii scutiți de plata acestui impozit pe venit?

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Fiecare persoană contribuie financiar la numeroase fonduri pentru sistemele guvernamentale. Angajatorii sunt obligați, conform Codului Muncii, să plătească impozite în numele tuturor angajaților care au un contract de muncă. Plățile de asigurări sociale și de sănătate efectuate din aceste taxe.

Cu toate acestea, unele categorii profesionale beneficiază de scutiri de impozite, iar cei angajați în aceste domenii privilegiate sunt scutiți de efectuarea plăților de taxe către guvern. În cazul lor, contribuțiile se fac din fonduri publice.

Scutirea de plata CASS

În prezent, există 22 de grupuri de persoane care nu sunt obligate să plătească CASS, care reprezintă 25% din salariul brut,  sau taxele asociate achiziționării de asigurări de sănătate.

Nevoia de facilități fiscale a fost din nou adusă în atenția opiniei publice spre sfârșitul lunii iunie. Persoanele care  lucrează în industrii precum IT, construcții și agricultură beneficiază de scutirea plăților CASS, iar fondurile statului sunt folosite pentru a acoperi costurile.

Experții în domeniu și membrii societății civile au reacționat, exprimându-și nemulțumirea față de această stare de fapt. În plus, orice solicitare a guvernului de a retrage facilitățile fiscale pentru industria IT și de a renunța la plata contribuțiilor CASS a fost respinsă de premierul Marcel Ciolacu. Ca urmare, 22 de tipuri de angajați nu mai sunt obligați să plătească CASS.

Cine este scutit de taxe?

Scutiri de taxe sunt acordate de guvern studenților sub 26 de ani, șomerilor, celor care se află în închisoare sau în arest și personalului monahal al cultelor recunoscute și înregistrate la Secretariatul de Stat pentru Culte.

De asemenea, copiii, persoanele cu dizabilități, persoanele cu boli cronice, femeile însărcinate și mamele care alăptează sunt scutite de la plata cheltuielilor de sănătate.

Din primul grup fac parte lucrătorii din domeniul IT și cercetătorii, care sunt scutiți de impozitul pe venit de 10%. Același lucru este valabil și pentru cei care lucrează în agricultură, construcții și industria alimentară. Aceștia nu sunt supuși impozitului pe venit, primelor de asigurare de sănătate sau plăților din Pilonul II. Potrivit datelor, în prezent, 639.926 de persoane care lucrează în domeniul construcțiilor și 244.754 de persoane care lucrează în agricultură și industria alimentară nu sunt obligate să facă plăți sociale și de sănătate.

Unele avantaje sunt disponibile și pentru persoanele care desfășoară activități independente. În acest caz, trebuie plătită doar o sumă egală cu 12 salarii minime pentru plata asigurărilor sociale. Contractele sportive includ și ele taxe comparabile. Potrivit Daily Business, cu excepția cazului în care angajatul are surse suplimentare de venit, plățile sociale și de sănătate se aplică la drepturile de autor.