Actual Social

Pensionarii care au plătit CASS ar putea primi banii înapoi. Cum vrea Guvernul să facă plata

Pensionarii care au plătit CASS ar putea primi banii înapoi. Cum vrea Guvernul să facă plata

Românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei au primit mai puțini bani în luna ianuarie, după ce Casa Națională de Pensii le-a reținut contribuțiile de sănătate, în ciuda deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională această măsură îşi vor primi banii înapoi în luna februarie.

Pensionarii care au plătit CASS ar putea primi banii înapoi. Cum vrea Guvernul să facă plata

Speriaţi că pensionarii ar putea câştiga procesul împotriva Guvernul, membrii Cabinetului au decis să aprobe o ordonanţă de urgenţă prin care să se prevadă modalitatea de restituire a sumelor reţinute de casele de pensii.

Guvernul a introdus în 2021 obligativitatea plății CASS pentru partea din pensii care depășește suma lunară de 4.000 de lei și actul normativ nu făcea diferența între pensiile contributive și pensiile de serviciu.

Astfel, din ianuarie 2022, s-a aplicat CASS de 10% pentru sumele din pensii care depasesc 4.000 de lei.

„Un număr mare de pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești și au cerut restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CASS începând cu luna ianuarie 2022, sume actualizate cu indicele de inflație și a plății dobânzii legale penalizatoare”, potrivit notei de informare a SGG.

Ulterior, prin Decizia 650 din 15 decembrie 2022, CCR a constatat că prevederea este neconstituțională. Cu alte cuvinte, CCR a decis că Guvernul a tăiat pensiile neconstituțional.

„Prin urmare, este previzibil faptul că reclamanții care au solicitat restituirea sumelor reținute din pensie cu titlu de CASS, începând cu luna ianuarie 2022 și până la momentul încetării reținerii, vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile, indiferent care vor fi apărările formulate în aceste dosare pentru Guvernul României”, consideră SGG.

„Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, apreciem că numărul litigiile generate de Decizia CCR 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești. În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat. Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii”, potrivit notei de informare.

O variantă, plata eșalonată a sumelor

O variantă oferită de SGG ca posibilă soluție este „plata eșalonată a sumelor”, din oficiu, de către casele de pensii care au reținut CASS-ul.

Taloanele de pensie pentru luna ianuarie 2023 au fost tipărite înainte de decizia Curții Constituționale din decembrie 2022 și tot atunci au fost trimiși și banii la casele de pensii din teritoriu, motiv pentru care Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR abia din luna februarie. Astfel, banii reținuți în ianuarie vor fi returnați pensionarilor în luna februarie.