Social

250 de lei înainte de Crăciun! Banii sunt destinați anumitor categorii de cetățeni

carduri 250 de lei
sursa foto arhiva companiei

Guvernul României a alocat fonduri speciale pentru a veni în sprijinul concetățenilor în preajma sărbătorilor de Crăciun. Guvernul oferă vouchere în valoare de 250 de lei destinate celor cu venituri reduse. Aceste vouchere sunt menite să ajute beneficiarii să procure alimente și să pregătească mese festive.

În acest an, pensionarii și persoanele cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.700 de lei sunt cei care beneficiază de aceste ajutoare speciale.

Cine beneficiază de 250 de lei

Fiecare beneficiar va primi șase tranșe de vouchere. Acestea au  valoare de 250 de lei fiecare. În luna decembrie se virează ultima tranșă din acest an, celelalte cinci fiind distribuite pe parcursul anului.

– pensionarii din sistemul public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023.

– copiii și adulții care sunt încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile care au cel puțin doi copii în întreținere. Și ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social

– cetățenii fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Ajutorul continuă și în 2024

”Bugetul măsurii temporare „Sprijin pentru România”, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic. Ajutorul este acordat în  perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023. Suma totală este de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”, se arată se arată în OUG 63 din 9 mai 2022 şi publicată în Monitorul Oficial.

De asemenea, ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că programul „Sprijin pentru România” va continua și în anul 2024, potrivit RTV.