Social

Premieră în medicina românească! Chirurgia de la Cluj, la un alt nivel

operație chirurgicală sursă foto: medlife.ro
sursă foto: medlife.ro

Se întâmplă și în țara noastră! O echipă de medici specialiști de la Cluj-Napoca au realizat o premieră în domeniu după ce au reușit să realizeze o operație extrem de complicată. În acest fel, acum, un bărbat are din nou o șansă la viață normală.

Este vorba despre o malformație vasculară în zona gambei, iar faptul că operația a fost un real succes, face ca acest eveniment să fie o premieră în această zonă a Europei. Intervenția chirurgicală este una care, însă, este ușor de realizat în zona de vest a continentului, în țări precum Franța sau Anglia. Cei care trec prin această operație au norocul că se pot recupera foarte rapid, iar riscurile privind complicațiile sunt reduse.

Echipa de doctori vare s-a ocupat de operație de la Cluj Napoca a fost condusă de un medic recent întors în România. Horațiu Coman a revenit după ce s-a specializat timp de 11 ani în mai multe spitale din Germania. „Ăsta este unul dintre motivele pentru care am venit, pentru a face chirurgie vasculară aici. Materialele pe care le folosim sunt pentru prima dată când se folosesc în România”, spune Coman, medic primar chirurgie vasculară la Spitalul Județean Cluj-Napoca.

Povestea lui Cornel

Cel care este acum primul pacient care a avut parte de această operație este un bărbat în vârstă de 62 de ani, pe numele său Cornel. Acesta lucrează în producția de mase plastice, iar această slujbă îl pune în poziția de a sta circa opt ore în picioare. Însă acest lucru i-a fost din ce în ce mai greu de realizat din cauza malformației care se dezvoltase în zona gambei.

Cei de la Pro TV au stat de vorbă cu Cornel, declarând. „Eu nu mai puteam călca pe picior, mă durea foarte tare gamba și se umfla foarte tare”. Această problemă medicală apare în zona gambei sub forma unui nod între artere şi vene. Nu este deloc ceva ușor, căci această malformație poate duce la hemoragii sau, în cel mai rău caz, la amputarea membrului.  

Chiar și așa, în această privință, tehnologia medicală din prezent reușește să rezolve repede problema, iar pacientul are posibilitatea de a-și reveni rapid după operație, chiar în câteva zile.

Medicii ambițioși de la Cluj

„Pacientul se recuperează mult mai rapid și medical, și din punct de vedere al durerii aspectul este mult îmbunătățit”, le declară reporterilor Dan Duma, medic primar pe domeniul radiologiei imagistică medicală.

Acesta povestește faptul că intervenția în sine nu este una complicată, trebuind doar realizate mici incizii (tăieturi făcute într-un țesut cu bisturiul sau cu un alt instrument chirurgical). Prin acestea se introduc apoi în vasele de sânge un cateter (sondă), ce ajută la așarea în locuri fixe a câte un dop din polimer. Acestea din urmă vor folosi la oprirea alimentării cu sânge a zonelor afectate.

„Este un material foarte ușor, deci pacientul nu îl simte. Îl punem în cateter și îl împingem în locul dorit”, spune pentru Pro TV Insa Daniela, un manager al unei companii de dispozitive medicale.