Categories: Social

29 de țări în alertă. Kraken, noua subvariantă Omicron, face ravagii în Europa. Medicii avertizează

Și când tocmai ziceam că putem răsufla ușurați, iată că nu, nu putem. Și aceasta deoarece nu se vede încă finalul la coșmarul omenirii: viruși noi și performanți sau alte potențiale pandemii. Acum, avem unul nou nouț, se numește Kraken și este noua variantă Omicron.

Kraken, noua subvariantă Omicron, face ravagii în Europa. 29 de țări în alertă. Medicii avertizează

Noua variantă de coronavirus, descoperită de epidemiologi, pune în gardă medicii din întreaga lume. A fost botezată Kraken, după un monstru marin mitologic, și este considerată a fi cea mai contagioasă de până acum. În numai o lună de zile, această variantă nouă a ajuns să fie responsabilă de 40 la sută din cazurile de covid din SUA. Totodată, ea a fost confirmată și în Europa.

Și medicii din România sunt în alertă, dar deocamdată nu sunt semne că îmbolnăvirile provocate de Kraken ar fi mai grave decât cele de până acum.

Subvarianta Kraken a fost identificată în SUA prima dată în octombrie 2022. La începutul lunii decembrie cazurile de infectare cu această subvariantă în SUA erau doar 1 % din total. La sfârşitul lunii, statistic vorbind, Kraken a ajuns să fie resposanbil pentru aproximativ 40 la sută din cazuri. Specialiştii OMS susţin că este cea mai transmisibilă variantă de până acum.

29 de ţări au raportat deja cazuri cu această nouă subvariantă. Cele mai multe cazuri detectate cu această subvariantă sunt în SUA şi Regatul Unit.

Există posibilitatea ca numărul de cazuri să crească și în spațiul european, însă nu în timpul apropiat, deoarece numărul cazurilor în zona europeană este foarte scăzut, anunță Centrul European pentru Controlul Bolilor.

Simptomatologic, nu pare să prezinte manifestări mai severe decât ce am avut până acum. Este tot o tulpină derivată din varianta Omicron, care prezintă această capacitate de a evada răspunsului imunitar şi de a infecta foarte rapid un număr foarte mare de oameni. Tendinţa este spre o infecţiozitate sporită și nu spre o simptomatologie mai severă.

Mulţi oameni sunt trecuţi prin boală, mulţi oameni sunt şi vaccinaţi şi trecuţi prin boală, deci o linie de apărare avem împotriva acestui virus”, a explicat Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, într-un reportaj televizat.

România se confruntă cu gripa. Ministerul Sănătății, prin declarația publică a ministrului Alexandru Rafila, a anunțat că suntem în stare de alertă. Prin urmare, atragem atenția la gripă în primul rând, pentru că ea este de actualitate acum, la noi în țară.

Medicii avertizează. Consultantul Infoactual, dr. Zinaida Lozovschi a amintit să urmăm regulile simple: masca de protecție, spălatul mâinilor sau utilizare dezinfectanților, atunci când nu suntem acasă sau la serviciu, evitarea pe cât posibil a aglomerațiilor. Schimbarea de temperatură cald-frig și imunitatea scăzută, doi factori favorizanți ai îmbolnăvirilor de sezon, precum gripa.

De ce Kraken

Legendă. Krakenul este un monstru marin legendar de dimensiuni uriașe despre care se spune că apare în largul coastelor Norvegiei.

Kraken, subiect al superstițiilor și al miturilor marinarilor, a fost descris pentru prima dată în epoca modernă într-un jurnal de călătorie al lui Francesco Negri în 1700. Această descriere a fost urmată, în 1734, de o relatare a misionarului și exploratorului dano-norvegian Hans Egede, care a descris krakenul în detaliu și l-a echivalat cu hafgufa din legendele medievale.

Prima descriere a creaturii este atribuită de obicei episcopului norvegian Pontoppidan (1753). Pontoppidan a fost primul care a descris krakenul ca fiind o caracatiță (polipus) de dimensiuni uriașe și a scris că avea reputația de a dărâma nave.

Specialistul francez Denys-Montfort, din secolul al XIX-lea, este de asemenea cunoscut pentru cercetările sale de pionierat privind existența caracatițelor gigantice.

Marea caracatiță ucigașă de oameni a intrat în ficțiunea franceză atunci când romancierul Victor Hugo (1866) a prezentat caracatița pieuvre din tradiția din Guernsey, pe care a identificat-o cu krakenul din legendă. Ulterior, reprezentarea krakenului apare și la Jules Verne.

 

Ligia Beatrice Vasilescu

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

o zi ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

o zi ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

o zi ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

o zi ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.