Actual Lifestyle

3 expoziții ciudate, dar și fascinante, la Paris. Prin ce se deosebesc acestea de restul muzeelor. Foto și video

3 expoziții ciudate, dar și fascinante, la Paris. Prin ce se deosebesc acestea de restul muzeelor. Foto și video

Unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, dar și un centru de artă și cultură de secole, Parisul are un număr neobișnuit de mare de muzee. Ne vom opri astăzi la trei dintre ele.

3 expoziții ciudate, dar și fascinante, la Paris. Prin ce se deosebesc acestea de restul muzeelor. Foto și video

Majoritatea vizitatorilor merg, în mod previzibil, la Luvru sau la Musée d’Orsay din Paris. Dar există și colecții mai mici, multe dintre acestea fiind dedicate unor ciudate artefacte culturale, find, de asemenea, încărcate din plin de istorie. Unele expoziții sunt fermecătoare și potrivite pentru copii, în timp ce altele sunt de-a dreptul înfiorătoare, așa că specialiștii recomandă prudență în vizionarea acestora împreună cu cei mici.

Catacombele din Paris: oase, poezii și târâtoare

Acestea se află pe primul loc în topul celor mai ciudate locuri pariziene. În secolul al XVIII-lea, rămășițele a șase milioane de parizieni au fost transferate de la un cimitirul de lângă Les Halles, până la un loc subteran special, care cuprinde doar o mică parte din vasta rețea de catacombe a orașului.

Milioane de femururi și cranii sunt expuse aici, toate îngrămădite și înconjurate de poezii cu referitre la existența umană. Unii găsesc catacombele pur și simplu înfiorătoare, acesta fiind un loc tocmai bun pentru o excursie de Halloween, în timp ce alți oameni, mai raționali,  apreciază locația, în principal, pentru arheologia sa.

Muzeul des Arte și Métiers. Muzeul de Știință și Industrie din Lumea Veche a Parisului

Acest muzeu al științei și industriei vechi va face să vă simțiți ca într-un laborator de știință sau într-o încăpere a lui Da Vinci. Mai mult de 80.000 de artefacte se află aici, printre care primul model de avion al inventatorului francez Clément Ader, un prototip pentru o cameră de film, mașini automate, calculatoare timpurii, motoare și chiar o întreagă secțiune dedicată erei digitale timpurii. Toate arată amuzant de ciudat, cu aspecte retro, acum. Muzeul găzduiește, de asemenea, hipnoticul „Pendulum al lui Foucault”, care a devenit și mai cunoscut prin romanul lui Umberto Eco cu același nume.

Muzeul Grevin, muzeul de Ceară

Este deosebit de important acest muzeu, având la bază o idee absolut genială. Aici sunt imortalizate chipurile oamenilor celebri din întreaga lume, precum stelele de pe asfaltul de la Hollywood.

În timp ce unele celebrități de ceară vin, altele pleacă. Muzeul Grevin din Paris a retras (imediat după începerea războiului), de la expoziție, statuia de ceară a președintelui Vladimir Putin, în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina, potrivit Reuters.

Muzeul de ceară din Paris a scos de la expoziție statuia lui Putin. Foto: Profimedia Images

Grevin reprezintă unul dintre cele mai vechi muzee de ceară din Europa. Curatorii continuă să adauge colecții noi. Ei modelează din ceară diferite personalități, oameni cu nume și renume. Aici există și o galerie de reflecție a oglinzilor. Farmecul ciudat al colecției permanente reprezintă ceea ce îi determină pe majoritatea vizitatorilor să se întoarcă. Aceast muzeu unicat este o alegere bună și pentru tinerii călători.

Foto: wikipedia (deschidere)/ traasgpu (interior)/ video: youtube