Info Actual

Info Actual > Diverse > 34 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni! Helmut Duckadam. „M-am fâstâcit și am stricat protocolul lui Ceaușescu”
Diverse

34 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni! Helmut Duckadam. „M-am fâstâcit și am stricat protocolul lui Ceaușescu”

34 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni! Helmut Duckadam. „M-am fâstâcit și am stricat protocolul lui Ceaușescu”

34 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni! Helmut Duckadam. „M-am fâstâcit și am stricat protocolul lui Ceaușescu”.

Astăzi se împlinesc 34 de ani de la cea mai mare performanţă a fotbalului românesc. Câştigarea Cupei Campionilor Europeni (actuala Champions League) de către Steaua Bucureşti, după o victorie în finală împotriva Barcelonei.

396Steaua a terminat meciul cu spaniolii la egalitate pe stadionul Sanchez Pizjuan din Sevilla. S-a ajuns, astfel, la loviturile de departajare. Eroul acestei finale a fost portarul Helmut Duckadam. El a apărat patru lovituri de penalty consecutive. Rezultatul final a fost 2-0 pentru Steaua. La întoarcerea lor, Bucureştiul a văzut cea mai mare sărbătorire de dinainte de Revoluţia din 1989.

„M-am fâstâcit de la emoții”

La întoarcerea în ţară a fost organizată o ceremonie în cadrul căreia Nicolae Ceauşescu i-a premiat pe jucători şi antrenori în calitate de Secretar General al Partidului Comunist Român, care prevedea un protocol strict.

Helmut Duckadam a povestit cum a fost intimidat de fostul președinte al României. Solemnitatea momentului l-a emoționat atât de tare, că a uitat regulile protocolului.

“A fost un protocol foarte strict când ne-am dus la întâlnirea cu președintele. Când primeam medalia trebuia o luăm cu mâna stângă pentru a putea să salutăm cu dreapta. Și după ce eram felicitați, trebuia să spunem, Servesc Patria!.

După aceea mergeam vreo 10 metri să ciocnim paharul cu șampanie, iar acolo spuneam, Să trăiți, tovarășe comandant suprem. Eu am uitat a doua parte și când am ajuns în fața lui Nicolae Ceaușescu am spus doar Sănătate. M-am fâstâcit de la emoții”, a povestit Helmut Duckadam.