Actual

35 de lei pentru tichetele de masă! Sindicatele fac presiuni la Guvern pentru obținerea majorării

tichete-de-masa
Sursa foto: Romania tv

În cadrul întâlnirii cu premierul Nicolae Ciucă, sindicatele cer majorarea valorii tichetelor de masă de 35 de lei pentru angajați. Discuțiile survin în contextul în care Executivul ar putea adopta în curând o ”ordonanță de austeritate”.

Sindicaliștii care s-au întâlnit luni la Palatul Victoria cu prim-ministrul Nicolae Ciucă i-au solicitat acestuia ca valoarea tichetelor de masa să crească până la 35 de lei, respectiv cu 5 lei mai mult decât valoarea nominală aprobată.

Cererea vine în contextul în care, atât sindicatele din învățământ, cât și cele din sănătate sunt nemulțumite de inițiativa Guvernului de a reduce cheltuielile cu personalul. Astfel, sindicaliștii din sănătate își susțin poziția argumentând că nu au mai primit majorări salariale de aproape cinci ani, respepetiv din 2018, iar inflația, care a ajuns la aproximativ 14%, i-a afectat puternic. Totodată, sindicaliștii mai solicită ca plățile să fie făcute conform, un alt aspect abordat în cadrul discuțiilor fiind și cel al noii Legi a salarizării.

Pe de altă parte, sindicaliștii sunt nemulțumiți și de măsura înghețării angajărilor la stat. Punerea în practică a acestei soluții în domeniul sănătății, unde deja există deja un deficit cronic de personal, va însemna ca spitalele și alte unități medicale să fie nevoite să se descurce cu un număr și mai redus de angajați, potrivit Antena 3 CNN.

„Ordonanța de austeritate” produce deja efecte

Întâlnirea cu sindicatele vine și în contextul în care, în urmă cu câteva zile, a apărut în presa proiectul de ”ordonanță de austeritate” prin care Guvernul încearcă să aducă bani la bugetul de stat pentru a acoperi deficitul, pregătind măsuri drastice pentru bugetari.

Proiectul de de OUG publicat prevede mai multe tăieri de beneficii pentru bugetari. „De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, (…) mobilier şi aparatură birotică. Asigurarea necesităţilor de bunuri prevăzute la alin. (1) se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiaşi instituţii sau de la alte instituţii publice”, se arată în respectivul proiect care mai prevede și blocarea angajărilor la stat: „În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice şi publice locale nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare”.

Fără cumul pensie-salariu

Totodată, proiectul de prevede şi interdicţia cumulului pensie-salariu, începând cu data intrării în vigoare a  ordonanţei de urgenţă Astfel, conform prevederilor respectivului act normativ: „beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, operatorilor economici, prevăzuţi la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate”, se mai arată în proiectul de OUG apărut în presă.