Actual

Bugetarii nu mai sunt răsfățații sistemului! Voucherele de 1.450 de lei pentru privați echilibrează balanța

voucher

Voucherele de vacanță din bugetul de stat vor fi oferite angajaților din sistemul privat. Chiar dacă există temeri cu referire la gaura bugetară pe care această inițiativă o va crea, oamenii politici arată numeroasele beneficii. În primul rând, creșterea turismului românesc, precum și apariția unui număr mai mare de locuri de muncă.

Unul dintre principalii susținători ai acestui proiect de lege este Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului. Președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, Eugen Nazare, susține la rândul său demersul și aduce următorul argument: „Există studii, unul fiind elaborat de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, care ne arată că la 1 leu investit într-un voucher de vacanţă se întorc în bugetul de stat 1,2 lei şi că, prin efectul acestei legi, se vor crea între 150.000 şi 200.000 de locuri de muncă noi şi că, pentru 1 leu infuzat în piaţă, printr-un voucher, valoarea nominală în PIB este de 1,51 lei”.

Sfârșitul inechității dintre bugetari și privați?

Alina Gorghiu a vorbit de asemenea despre lipsa de echitate între persoanele care lucrează în sectorul bugetar și cele care lucrează în sectorul privat. Din acest motiv, ea consideră că voucherele în valoare de 1.450 lei/angajat ar duce la o închidere a prăpastiei sociale dintre cele două categorii de lucrători. În plus, ea asigură că două treimi din banii alocați acestor tichete valorice se vor întoarce la buget, deoarece tichetele de vacanță pot fi folosite doar pentru călătorii între granițele țării.

„Această lege este necesară şi are multe beneficii: se elimină inechitatea între salariaţii din sistemul public şi cei peste 4,2 milioane de salariaţi din sistemul privat; se încurajează încheierea de contracte de muncă şi reduce presiunea fiscală, în condiţiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE; cel puţin două treimi din valoarea acestor vouchere se vor întoarce în economie; se impulsionează sectoare importante din economie, turismul şi HoReCa, dar şi alte industrii conexe”, a explicat Alina Gorghiu.

Va fi stimulată creșterea turismului intern

Senatorul Vlad Mircea Pufu are o opinie similară cu cea a președintei interimare a Senatului. El adaugă și faptul că turismul României va fi ajutat de această inițiativă de ajutorare a persoanelor din sectorul privat, conform unei declarații care a fost preluată de news.ro.

„Sunt un susţinător al acestei legi pentru că eu cred că rezolvă o mare nedreptate, aceste discriminări care se fac între salariaţii de la stat şi cei de la privat… În al doilea rând, vine în completarea altor acte normative şi proiecte care stimulează creşterea turismului intern. Vorbim despre 100 de miliarde de euro care vor fi investiţi, în perioada următoare, în turism, prin PNRR, din fondurile de coeziune şi prin programul de politici agricole comune. Pentru că obiectivul este ca, în următorii câţiva ani, turismul românesc să susţină 10% din PIB-ul României”, a declarat parlamentarul.