Actual

6,5 miliarde de dolari pentru noi avioane militare. Se pregătește România de război?

6,5 miliarde de dolari pentru noi avioane militare. Se pregătește România de război?
sursa foto al jazeera

6,5 miliarde de dolari pentru noi avioane militare. Armata Română are nevoie de investiții și de echipamente noi și moderne. Situația actuală la nivel internațional este una tensionată. Războiul Rusiei din Ucraina a trezit îngrijorări la nivelul multor țări. La nivel mondial, statele au început să investească mai mult în apărare.

Această inițiativă a fost luată și de România. Ministerul Apărării a luat decizia de a achiziționa avioane militare F-35. Este vorba de o investiție de miliarde de dolari.

6,5 miliarde de dolari pentru noi avioane militare

Armata Română se pregătește să facă una dintre cele mai mari achiziții din istorie. Se dorește cumpărarea a 32 de avioane militare F-35. Potrivit unei document depus, Ministerul Apărării a cerut în mod oficial Parlamentului aprobare. Este nevoie de permisiune pentru a începe programul de achiziționare a 32 de avioane de luptă F-35 din SUA.

Inițiativa va primi o finanțare de 6,5 miliarde de dolari. În cadrul unei ședințe din luna aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis să achiziționeze cele mai recente aeronave americane.

Echipamente noi și performante

Țara noastră are nevoie de echipamente noi și performante, care să reprezinte un suport în apărarea țării. Acest lucru este esențial, mai ales în noul context actual. Două achiziții de avioane F-35 vor fi cumpărate în cadrul acordului aprobat de CSAT. Două escadrile, adică 32 de aeronave, vor fi achiziționate în prima fază. Ulterior, va fi cumpărată o scadrilă, adică 16 avioane.

Avioanele, motoarele, suportul logistic, serviciile de pregătire a piloților și a personalului vor fi incluse în tariful propus. De asemenea, cu cei 6,5 miliarde de dolari vor fi cumpărate și simulatoare de zbor.

Forțele Aeriene Române

Muniția specială aer-aer și aer-sol pentru utilizarea în războiul aerian și pentru lovirea țintelor terestre este, de asemenea, inclusă în acest preț.  Conform legii, Ministerul Apărării trebuie să solicite aprobarea legislativă. Acest lucru este necesar înainte de a face orice achiziție care costă mai mult de 100 de milioane de euro.

Această nevoie de muniție și aeronave moderne este extrem de mare la nivelul țării. Având în vedere actualele atacuri cu drone rusești, care se desfășoară din ce în ce mai aproape de teritoriul țării.

Avioane militare

În următoarea perioadă, forțele române vor achiziționa mai multe aeronave militare. În acest moment, cela aflate în dotarea țării nu sunt suficiente. Forțele aeriene dețin acum avioane militare F-16, cumpărate din Portugalia. Astfel, a fost luată decizia de a se achiziționa aceste aeronave din SUA.

Dar, România mai are în plan cumpărarea unor aeronave. O nouă flotilă de F-16 ar urma să fie achiziționate din Norvegia.

Aeronavele F-35

Firma americană Lockheed Martin produce avioanele de luptă F-35. Acestea sunt avioane de luptă multirol, cu un singur motor, și destinate unui singur pilot. Aeronavele pot fi folosite, indiferent de condițiile meteo. Acestea sunt capabile să ofere capacități de război electronic, precum și de informații, supraveghere și recunoaștere.

Principalii contractori ai F-35 sunt Northrop Grumman și BAE Systems. Lockheed Martin este principalul partener al acestora. Cele trei variante principale ale aeronavei sunt: F-35A cu decolare și aterizare convențională (CTOL), F-35B cu decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL) și F-35C, bazat pe portavioane, conform G4Media .