Lifestyle

Ce spune ministrul Daea despre secetă și despre criza alimentară

Ce spune ministrul Daea despre secetă și despre criza alimentară

Ministrul Agriculturii, Petre Daea și-a intrat în pâine și a început să facă evaluări, să reia contactele cu fermierii și să ceară situații de la instituții. Este preocupat de secetă.

Azi, sâmbătă, 9 iulie, ministrul Daea a declarat că situaţia nu este disperată la nivelul ţării, nu sunt probleme în sistemele de irigaţii şi nu vor fi influenţe majore asupra preţurilor din cauza secetei.

„Nu vor fi influenţe majore asupra preţurilor la raft din cauza acestei situaţii, pentru că România produce, a produs şi anul acesta şi va încheia recoltatul în câteva zile iar recolta va asigura necesarul ţării şi un excedent pe care îl va exporta, în aşa fel încât fermierii să beneficieze de veniturile pe care le pot regăsi prin valorificarea producţiei pe care o obţin. Peste o lună, o lună şi ceva începem să pregătim anul agricol următor 2022 – 2023 iar fermierilor le trebuie bani pentru a putea cumpăra inputuri şi a pregăti terenul folosind motorină pentru a crea patul germinativ necesar însămânţării şi evident asigurării, în perspectivă, a producţiei agricole pentru anul viitor. Se lucrează în câmp, fermierii sunt cu toate forţele la faţa locului şi caută soluţii alternative”, a arătat ministrul la un post de televiziune.

Irigațiile sunt la pământ, nu s-a făcut nimic în ultimii doi ani

Petre Daea a subliniat, însă, că în ultimii doi ani, 2020 şi 2021, în sistemele de irigaţii nu s-a făcut „aproape” nimic arătând că, până la PNRR, sistemul trebuie pus în funcţiune cu banii care există.

„Este o îngrijorare a tuturor şi o supărare legitimă. De doi ani de zile, din anul 2020 şi 2021 în sistemele de irigaţii nu s-a făcut aproape nimic. Am regăsit aceeaşi stare de lucruri pe care am lăsat-o în 2019, cu excepţia unităţilor unde ministrul Adrian Chesnoiu a impus un ritm de execuţie a lucrărilor de investiţii, etapa aceasta de început, de reluare a lucrărilor de investiţii a fost depăşită. Până la PNRR, să punem în stare de funcţionare sistemul cu banii pe care îi avem şi pe care îi are ANIF, repartizaţi din bugetul statului. Legea prevede peste un miliard de euro şi din acest miliard s-a consumat aproape un sfert. Lucrurile sunt în desfăşurare, ritmul de executare trebuie impulsionat, măsurile concrete la faţa locului sunt soluţia.

La nivelul ţării situaţia nu este disperată. Nu sunt probleme în sistemele de irigaţii, căutăm să irigăm cât mai mult posibil. Sunt asigurat de cei cu care m-am întâlnit că vor lucra zi şi noapte pentru a pune în stare de funcţionare cât mai multe staţii”, a precizat şeful de la Agricultură în intervenția de la postul tv Digi 24.