Social

Breaking: A explodat prețul benzinei și peste Prut. Românii rămân fără soluții. S-a atins un maxim istoric

A explodat prețul benzinei și peste Prut. Românii rămân fără soluții. S-a atins un maxim istoric
Foto: pixabay

Adio! Visul frumos, al românilor care se alimentau la benzinăriile din Republica Moldova, s-a terminat! Din 31 mai a.c. prețul afișat la pompe, în țara vecină, a crescut.

A explodat prețul benzinei și peste Prut. Românii rămân fără soluții. Prețul de azi a atins un maxim istoric în R. Moldova

31 mai: 31,31 lei. Atât costă, acum, benzina, peste Prut. Mai mult de un euro jumătate. Benzina cu cifra octanică 95 va fi cumpărată de la pompe, începând de marţi, cu 31,31 lei – cu 16 bani mai mult, iar motorina cu 27,42 lei – cu 13 bani mai scump.

Acestea sunt preţurile maxime, la produsele petroliere principale de tip standard, stabilite de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Potrivit ANRE, deficitul de produse petroliere, generat de războiul din Ucraina şi refuzul statelor Uniunii Europene de a importa ţiţei şi produse derivate din Federaţia Rusă, generează în continuare o creştere semnificativă a preţurilor, la combustibil, nu numai în Republica Moldova, ci și pe plan internaţional. Prețurile la toate categoriile de carburanți se găsesc pe pagina oficială ANRE.

Republica Moldova importă la capacitate maximă, sută la sută, din produsele petroliere necesare pentru consumul intern.

Alimentare ieftină

La începutul lunii martie, românii luau cu asalt pompele, de teama unei majorări greu de suportat pentru buzunarul omului de rând. S-au format cozi imense la benzinării în toată țara, iar anunțurile alarmiste au fost propagate în spațiul virtual. Prețurile afișate, în acele zile, depășeau la unele stații și 11 ron/litru/benzină.

Românii care trăiesc aproape de granița cu Republica Moldova au dat și ei buzna, dar peste Prut. Și nu era prima dată. Pentru românii de la frontieră, să își facă plinul dând o ”fugă” chiar și la Chișinău este, deja, o obișnuință.

Pentru benzina standard, șoferii, în România, plăteau luni, 30 mai 2022, între 8,11 lei/litru și 8,34 lei/litru.

Un calcul simplu indică echivalentul de aproape 1,70 euro.

În aceste condiții, diferența între România și Republica Moldova este de doar 20 de cenți.