Categories: Social

A fost creată „mini-măduva osoasă” în vederea testării tratamentelor personalizate pentru pacienții cu cancer

Primele „organoide” ale măduvei osoase, care surprind caracteristicile cheie ale măduvei osoase umane, au fost create în laborator de cercetătorii de la Oxford University și de la University of Birmingham, ambele din Anglia, potrivit unui studiu publicat în revista cancer Discovery.

Tehnologia privind crearea „mini-măduvei osoase”, care face obiectul unei cereri de brevet depusă de University of Birmingham Enterprise, va permite screeningul mai multor medicamente anti-cancer în același timp, precum și testarea tratamentelor personalizate pentru pacienții cu cancer.

Noua metodă folosită are ca rezultat un organoid care modelează fidel caracteristicile celulare, moleculare și arhitecturale ale măduvei osoase mielopoietice (producătoare de celule sanguine).

Potrivit cercetărilor, organoizii oferă un micro-mediu care poate accepta și susține supraviețuirea celulelor de la pacienții cu afecțiuni maligne ale sângelui, inclusiv celule de mielom multiplu, care sunt notoriu de greu de menținut în afara corpului uman.

Organoizii din măduva osoasă seamănă cu celulele reale ale măduvei osoase

Primul autor al studiului, Dr. Abdullah Khan, de la Institute of Cardiovascular Sciences al University of Birmingham, a precizat: „În mod remarcabil, am descoperit că celulele din organoizii din măduva osoasă seamănă cu celulele reale ale măduvei osoase nu doar în ceea ce privește activitatea și funcția lor, dar și în relațiile lor arhitecturale; tipurile de celule se ‘auto-organizează’ și se aranjează în interiorul organoizilor la fel ca în măduva osoasă umană din organism”.

Iar, această arhitectură similară cu cea reală i-a permis echipei să studieze modul în care celulele din măduva osoasă interacționează pentru a susține producția normală de celule sanguine și cum aceasta este perturbată în fibroza măduvei osoase (mielofibroză), unde țesutul cicatricial se acumulează în măduva osoasă, provocând insuficiență medulară. La pacienții cu anumite tipuri de cancer de sânge se poate dezvolta fibroza măduvei osoase și rămâne incurabilă.

Ce au spus oamenii de știință

Medic în hematologie și totodată lider de grup de cercetare la Departamentul de Medicină Radcliffe, Universitatea din Oxford, Profesorul Bethan Psaila a menționat următoarele:

  • „Pentru a înțelege corect cum și de ce se dezvoltă cancerul de sânge, trebuie să folosim sisteme experimentale, precum mini-măduva osoasă creată în laborator, care seamănă îndeaproape cu modul în care funcționează adevărata măduvă osoasă umană, pe care nu le-am avut până acum”.
  • „Este foarte interesant să avem acum acest sistem grozav, deoarece, în sfârșit, suntem capabili să studiem cancerul direct folosind celule de la pacienții noștri, în loc să ne bazăm pe modele animale sau alte sisteme mai simple care nu ne arată cum se dezvoltă cancerul în măduva osoasă la pacienții reali”.

De altfel, Dr.Khan a declarat că:

  • „Acesta este un pas înainte uriaș, permițând noi perspective asupra modelelor de creștere a celulelor canceroase și, potențial, o abordare mai personalizată a tratamentului. Acum avem o platformă pe care o putem folosi pentru a testa medicamente pe o bază de ‘medicament personalizat’”.
  • „Dezvoltarea și validarea modelului este primul pas crucial, iar în munca noastră de colaborare continuă, vom lucra cu alții pentru a înțelege mai bine cum funcționează măduva osoasă la oamenii sănătoși și ce merge prost atunci când au boli de sânge”.

În încheiere, profesorul Psaila a precizat: „Sperăm că această nouă tehnică va ajuta la accelerarea descoperirii și testării de noi tratamente pentru cancerul de sânge, aducând medicamente îmbunătățite pentru pacienții noștri la studiile clinice mai rapid”, scrie medicalxpress.com.

Beatrise Braha

Recent Posts

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

2 ore ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

4 ore ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

12 ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

13 ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

15 ore ago

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

18 ore ago

This website uses cookies.