Lifestyle

Orcile și balenele cu cocoașă au luptat corp la corp în Marea Salish, iar confruntarea a fost una total neobișnuită

Orcile și balenele cu cocoașă au luptat corp la corp în Marea Salish, iar confruntarea a fost una total neobișnuită
cbc.ca

Recent, mai exact în data de 29.09.2022, observatorii de balene din apropierea graniței SUA-Canada au asistat la o adevărată ceartă, brutală, în masă, între mai mult de o duzină de orci agresive și o pereche de balene cu cocoașă defensive.

Au plesnit din coadă, au mușcat și au vocalizat

Desi nu se știe care specie a ieșit învingătoare, potrivit rapoartelor, confruntarea intensă, care a durat câteva ore, a inclus spărturi, plesniri în coadă, mușcături și vocalizări puternice care se auzeau de deasupra suprafeței.

O cocoașă încearcă să lovească cu aripa o orcă din apropierea ei/ FOTO livescience.com

Potrivit unor reprezentanți ai Pacific Whale Watch Association (PWWA), confruntarea cu cetacee a avut loc în strâmtoarea Juan de Fuca din Marea Salish, care se află la aproximativ 25 de mile (40 de kilometri) vest de Victoria, Columbia Britanică și Port Angeles, Washington.

Astfel, pentru prima dată, membrii echipajului de la bordul unei ambarcațiuni de observare a balenelor Eagle Wing Tours au observat aproximativ 15 orce „neobișnuit de active” sau balene ucigașe ( Orcinus orca ), la suprafață.

Altercația, neobișnuită, de altfel, care a durat cel puțin trei ore, dar, fiindcă o ceață densă a traversat zona, observatorii de balene au pierdut exact momentul final, astfel că nu se poate ști ce specie a câștigat “meciul”.

Unele orci din grup au fost identificate

Referitor la eveniment, căpitanul navei Sooke Coastal Explorations, Mollie Naccarato , a declarat

  • „Încă încerc să mă desmeticesc pentru că a fost absolut incredibil”.
  • „La început orcile păreau să urmărească cocoașele, dar apoi, când părea că există spațiu între ei, cocoașele se întorceau înapoi spre orci”.

O parte dintre orcile din grup au fost identificate ca indivizi din trei facțiuni de balene ucigașe tranzitorii: T109A, T233 și T252, care sunt văzute frecvent în zonă.

Orcele tranzitorii, cunoscute și sub numele de “balenele ucigașe ale lui Bigg”, sunt un ecotip de balene ucigașe – un fel de subspecie care este distinctă geografic de restul speciilor sale.

Orcile trecătoare formează grupuri mici

Și spre deosebire de balenele rezidente, care rămân în grupuri mari legate de o anumită zonă, orcile trecătoare formează grupuri mici și se plimbă pe o zonă mai largă, fiind cunoscute a fi mult mai agresive decât alte orci.

Balenele cocoașe au fost identificate și după numerele lor de etichetă:

  • BCX1948, cunoscut și sub numele de Reaper (o femelă juvenilă de 4 ani despre care se știe că își petrece iarna în zonele de reproducere de lângă Jalisco, Mexic)
  • BCY1000, cunoscut și sub numele de Hydra (o femelă adultă despre care se știe că migrează în Maui, Hawaii, unde a născut cel puțin trei pui în timpul vieții.

Potrivit PWWA, dacă au supraviețuit întâlnirii, perechea de cocoașe urmează să înceapă migrația anuală în următoarele câteva săptămâni.

„Nu este foarte obișnuit ca noi să-i întâlnim în mijlocul unei certe”

În contextul celor întâmplate, Erin Gless, director executiv la PWWA, a declarat:

  •  „În aceste părți, este foarte obișnuit ca noi să întâlnim orci. De asemenea, este foarte obișnuit să întâlnim cocoașe”
  •  „Nu este foarte obișnuit ca noi să-i întâlnim în mijlocul unei certe”.

Potrivit PWWA, “orca lui Bigg” atacă în mod normal mamiferele marine mai mici, cum ar fi focile, leii de mare și marsuinii, dar se știe că vânează și balene mai mari, cum ar fi cocoașele, ceea ce le face singurii prădători naturali ai cocoașelor din zonă.

„Chiar dacă balenele cu cocoașă pot ajunge să fie de dimensiunea unui autobuz școlar, un grup de vânători foarte experimentați le poate ataca”, a spus Erin Gless.

Se precizează că, în mod direct, navele PWWA nu au observat niciodată orcile ucigând o balenă cu cocoașă în Marea Salish, dar interacțiunile dintre cele două specii au crescut în regiune după ce populațiile de balene cu cocoașă au revenit recent, în urma unui declin sever cauzat de vânătoarea istorică de baleen, scrie livescience.com