Lifestyle

A fost descoperit un rechin antic, vechi de peste 400 de milioane de ani, unul dintre cei mai timpurii strămoși ai omului

A fost descoperit un rechin antic, vechi de peste 400 de milioane de ani, unul dintre cei mai timpurii strămoși ai omului
earth.com

„Acesta este cel mai vechi pește cu fălci cu anatomie cunoscută”

În zilele noastre, rechinii moderni sunt niște pești mari cu corpuri hidrodinamice care trec prin apă în căutarea prăzii. Dar, cu toate acestea, rechinii sunt o linie străveche de pești, iar în trecutul profund, rechinii ancestrali nu au apărut întotdeauna ca rechinii noștri moderni.

Rechin vechi de peste 400 de milioane de ani

În revista Nature a fost publicată recent descoperirea unui rechin vechi de 439 de milioane de ani (în China de Sud), precedând cu 15 milioane de ani următorul cel mai vechi pește cu fălci.

Acest rechin este din clasa Acanthodii și, spre deosebire de rechinii moderni, era blindat. Rechinul a fost numit Fanjingshania după faimosul sit al patrimoniului mondial UNESCO, Fanjingsha.

Profesorul ZHU Min de la Institutul de Paleontologie și Paleoantropologie a Vertebratelor (IVPP) al Academiei Chineze de Științe, a spus următoarele:

  •   „Acesta este cel mai vechi pește cu fălci cu anatomie cunoscută”.
  •  „Noile date ne-au permis să plasăm Fanjingshania în arborele filogenetic al vertebratelor timpurii și să obținem informații atât de necesare despre etapele evolutive care duc la originea unor adaptări importante ale vertebratelor, cum ar fi fălcile, sistemele senzoriale și anexele pereche.”

Au existat mai multe trăsături care să distingă Fanjingshania, inclusiv o centură de umăr îmbinată cu spinii înotătoarelor.

De asemenea, peștele avea plăci de armură unice, cu părți ale aripioarelor pectorale topite cu solzi de pe corp. Această anatomie sugerează un rol unic în evoluția vertebratelor pentru Fanjingshania .

Declarațiile experților 

În acest context, autorul principal al studiului, dr. Plamen Andreev, cercetător la Universitatea Normală Qujing, a precizat:

  • „Acest nivel de modificare a țesuturilor dure este fără precedent la condriticieni, un grup care include peștii cartilaginoși moderni și strămoșii lor dispăruți”.
  •  „Vorbește despre o plasticitate de dezvoltare mai mare decât cea înțeleasă în prezent a scheletului mineralizat la începutul diversificării peștilor cu falci.”

Apoi, Dr. Ivan J. Sansom de la Universitatea din Birmingham, a spus: „Noua descoperire pune sub semnul întrebării modelele existente de evoluție a vertebratelor prin condensarea semnificativă a intervalului de timp pentru apariția peștilor cu falci din cei mai apropiați strămoși fără fălci. Acest lucru va avea un impact profund asupra modului în care evaluăm ratele evolutive la vertebratele timpurii și relația dintre schimbările morfologice și moleculare din aceste grupuri”.

Ce rol are această descoperire pentru cercetători

Această descoperire îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine evoluția peștilor și împinge originea peștilor cu fălci la o dată mai devreme decât se bănuia anterior. Aceasta este o piesă importantă a propriei noastre moșteniri din moment ce am evoluat cu toții din pești, citează earth.com