Diverse

A fost soluționat în instanță primul caz de bullying în școală din România

A fost soluționat în instanță primul caz de bullying în școală din România

Doi ani le-au trebuit oamenilor legii să dea verdicul în primul caz de bullying în școală, care a fost judecat în România. Părinții copilului agreesor, dar și școala unde a avut loc agresiunea, vor plăti în solidar despăgubiri în valoare de 2500 de euro.

Cheltuielile de judecată se ridică la suma de 6150 de lei

Minorului Roșoi Alexandru Gabriel i s-a făcut dreptate, după sentința dată joi, 11 ianuarie 2023 de judecători. Pe lângă despăgubiri, părinții copilului agresor dar și Școala 181 mai sunt obligați să plătească și cheltuielile de judecată, care se ridică la suma de 6150 de lei.

“La doi ani de zile de la pornirea primului proces din România pe tema ‘bullyingului’ în cadrul mediului şcolar, instanţa de judecată, pe baza raportului psiho-diagnostic, constată că atât părinţii copilului agresiv, dar şi instituţia şcolară, sunt de vină pentru agresiunea din cadrul şcolii şi îi obligă la daune morale în solidar, plus publicarea deciziei într-un ziar de largă circulatie”, a mărturisit avocatul Adrian Cuculis.

Băiatul agresat a fost internat cu traumatism de piramidă nazală cu fractura oaselor proprii nazale

Povestea a avut loc în anul 2020, când în mediul online a început să circule un video în care se vede cum o profesoară vede un copil căzut, îl privește și pleacă fără să facă nimic.

Copilul a ajuns astfel din cauza unui episod de bullying la care a fost supus. Copilul, în vârstă de 11 ani, a suferit enorm și a fost internat pentru trei zile în spital, primind de la medici diagnosticul de piramidă nazală cu fractura oaselor proprii nazale.

“Totul s-a petrecut în tipul unei ore de curs. Băiatul meu s-a dus la bancă să ia un material iar celălalt copil a venit şi l-a luat la bătaie fără să-l întrebe nimic. Se vede totul pe înregistrare.

”I-am sesizat încă de atunci dirigintei acest lucru şi am încercat să vorbesc şi cu tatăl băiatului”

“Între copii există un conflict mai vechi, încă de la începutul anului şcolar, când copilul meu a fost transferat la şcoala 181. I-am sesizat încă de atunci dirigintei acest lucru şi am încercat să vorbesc şi cu tatăl băiatului. Din păcate răspunsul de la acesta a fost unul golănesc, mi-a zis că nu vreau să-mi văd copilul bătut, că baiatul lui mi-l face frumos. Am rămas înmărmurit.

Ce-i asta, şcoala nu e ring de box, nu-i facem să devină infractori. Tatăl nu făcea decât să-i dea încredere să fie violent. La şcoală la fel, au vorbit cu copiii, psihologul, profesorii, dar degeaba. Nu s-a schimbat nimic. Au zis că nu-l pot exmatricula, că nu le dă voie regulamentul”, a spus tatăl copilului.