Lifestyle

A început şcoala şi, cu ea, şi urmele de marker permanent. Cum să scapi de ele

Marker permanent

Copilul tău își poate găsi de multe ori bucuria și creativitatea scriind și desenând cu marker permanent. Spre disperarea ta, atunci când te confrunți cu vraful de rufe care par murdare pe vecie.

Din fericire, Tanu Grewal, director de curățenie la Pinalen, Ensueño Laundry și Cloralen, spune că există câteva trucuri pentru îndepărtarea petelor de marker permanent.

Nu este nimic mai rău decât să primești o pată de marker permanent pe una dintre ținutele tale preferate. Dar, potrivit lui Grewal, o mică greșeală cu markerul nu trebuie să însemne sfârșitul hainelor tale. Tot ce va trebui să faci este să adaugi o etapă de pretratare.

Grewal sugerează să folosești ceva cu un conținut ridicat de alcool, cum ar fi alcoolul de frecare, un pic de dezinfectant pentru mâini sau chiar fixativ pentru păr înainte de a trece hainele prin spălare.

„Umeziți un prosop de hârtie cu soluția de alcool și tamponați ușor pata de marker permanent”, spune ea. „Alcoolul va ajuta la descompunerea unora dintre uleiurile din cerneala markerului.” Odată ce pata este bine îmbibată, folosiți un al doilea prosop de hârtie uscat pentru a șterge pata. În acest moment, ea spune că ar trebui să începeți să vedeți o parte din cerneală transferată pe prosopul de hârtie, ceea ce este un semn bun că funcționează!

Cum se elimină petele de marker permanent definitiv

Pentru cele mai bune rezultate, va trebui să lucrați pe ambele părți ale țesăturii. „Dacă articolul este de culoare deschisă și nu este periculos pentru înălbitor, încercați să masați înălbitorul lichid sau gel pe pata rămasă, printr-o mișcare circulară”, continuă ea.

„După ce ați tratat în prealabil cu înălbitor, aruncați imediat articolul la spălătorie folosind un detergent care combate petele și să spălați cu apă rece”.  Astfel, se va evita „coacerea” petei”.

Dacă a mai rămas cerneală, Grewal sugerează repetarea procesului cu alcool și înălbitor de mai sus. Apoi, spălați articolul cu apă rece. „Odată ce sunteți mulțumit de îndepărtarea petelor, lăsați obiectul să se usuce la aer”. Sfat: dacă aveți de-a face cu țesături sensibile, ar trebui să folosiți un detergent pe bază de ulei de pin. Acesta este delicat cu hainele. „Pur și simplu aplicați soluția de ulei de pin direct pe pată și masați și frecați. Clătiți folosind apă rece și adăugați haina la încărcătura obișnuită de rufe”.

Dacă ați descoperit un pic de marker pe pânză sau pe mobila tapițată, va trebui să urmați unii dintre pașii de mai sus. „Încercați mai întâi să frecați cu alcool, iar dacă nu funcționează, oja de unghii este un alt produs de îndepărtare a petelor care este puțin mai agresiv și poate ajuta la tratarea pe alocuri a țesăturilor mai groase și mai durabile”, spune Grewal.

Marea dificultate: pielea

Dacă aveți de-a face cu piele, va trebui să fiți puțin mai atent. „În primul rând, încercați o cantitate foarte mică de dezinfectant pentru mâini într-o zonă discretă”, sugerează Grewal. „Dacă totul merge bine, frecați ușor dezinfectantul de mâini peste pata de marker și ștergeți pielea”.

Din păcate, dacă dezinfectantul de mâini nu a funcționat, s-ar putea să nu mai aveți nicio opțiune DIY și să trebuiască să apelați la profesioniști. „Dacă nu sunteți vreodată sigur cum să tratați o anumită țesătură sau dacă lucrați cu ceva precum piele, satin, mătase, lână sau ceva deosebit de sensibil, profesioniștii sunt extrem de utili”, spune ea. „Mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău”.

Sfaturile provin de pe Apartment Therapy.