Actual

A mai căzut o dronă rusească în România! Suntem în pericol?

Dronele, sursa foto Resboiu
sursa foto Resboiu

Echipaje ale Ministerului Apărării Naționale efectuează verificări suplimentare în zona Dunării. Localnicii au relatat că în cursul nopții  o altă dronă ar fi căzut în apropierea teritoriului României.

Potrivit autorităților ucrainene, Rusia a continuat să atace infrastructură portuară din Izmail cu ajutorul dronelor.

A patra dronă în cinci zile

Acesta a fost al patrulea incident de acest gen în ultimele cinci zile. Deocamdată, nu există confirmări cu privire la existența altor fragmente rămase în urma atacului. Cu toate acestea, investigatori din cadrul MApN se află în alertă și au început să patruleze pe Dunăre. Asta după ce un cetățean din Ceatalchioi i-a alertat că a observat o dronă în apropierea malului. Mai mulți localnici au raportat explozii care au avut loc la aproximativ 200 de metri distanță de Româia. Autoritățile iau în serios orice indiciu și orice presupunere în legătură cu aceste incidente, conform Euronews România.

Faptul că zona în cauză este un punct fierbinte pe harta României este evident și în lumina anunțului făcut de MApN. Aceștia spun că se va intensifica apărarea aeriană în această regiune. Kievul a dezvăluit că Rusia a utilizat drone de proveniență iraniană pentru a ataca portul ucrainean de la Dunăre pentru a patra oară în ultimele cinci zile.

Ce spune MApN?

Ministerul Apărării din România a emis o declarație oficială miercuri după-amiază. El a confirmat că în seara de marți au fost identificate  pe malul Dunării, „elemente care pot fi asociate unor fragmente de dronă”. Cu toate acestea, specialiștii din cadrul MApN au prelevat probe și vor efectua „expertize tehnice” pentru a determina proveniența acestor fragmente. Aceasta se întâmplă în contextul în care Ucraina a anunțat încă de luni că o dronă de origine rusă s-a prăbușit și a explodat pe teritoriul României.

„Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, 6 septembrie, în localitățile  Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Federația Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă.

Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.

Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru. Echipele de investigare ale MApN au descoperit pe 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice. Astfel se va permite stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora.

Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării  investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate.”, a transmis MApN