Actual

Klaus Iohannis reacționează! Suntem amenințați de Rusia?

Klaus Iohannis Sursă foto: realitatea.net
Sursă foto: realitatea.net

Klaus Iohannis a reacționat astăzi, 6 septembrie, la vestea confirmării prezenței unor fragmente ale unei drone rusești pe teritoriul României.

Klaus Iohannis a subliniat că, în cazul în care aceste informații se dovedesc a fi adevărate, ele constituie o gravă încălcare a suveranității naționale.

Klaus Iohannis a cerut o anchetă

„Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat o investigație urgentă asupra originii acestor componente. Precum și în privința momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul românesc. Dacă se confirmă că acestea aparțin unei drone ale Rusiei, situația este complet inadmisibilă. Asta reprezintă o încălcare a suveranității și integrității teritoriale ale României, stat aliat NATO.

Atacurile asupra infrastructurii civile ale Ucrainei, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de România. Suntem atenți și în permanentă legătură cu ceilalți aliați NATO. Suntem foarte bine apărați în NATO. România beneficiază de mecanismele de siguranță ale apărării”, a declarat președintele.

Acestă declarație a venit în urma evenimentelor care au avut loc luni dimineață, pe 4 septembrie. Ministerul de Externe ucrainean  a comunicat că drone rusești au căzut și au explodat pe teritoriul României. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât țara noastră este  stat membru al NATO.

Drona a fost găsită ieri

Ministrul de externe ucrainean  a insistat că  deține dovezi fotografice. Ele  atestă că teritoriul României a fost afectat de aceste drone. Atât Ministerul Apărării, cât și Ministerul de Externe din România au respins vehement această informație.

Chiar cu o zi înainte, Klaus Iohannis declarase că nu există „nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv” care să fi ajuns pe teritoriul României.

Situația s-a schimbat în dimineața acestei zile, atunci când ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat la Antena 3 că fragmente care pot proveni de la o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost descoperite în județul Tulcea, în comuna Ceatalchioi.  Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Constantin Spînu, a precizat că aceste resturi au fost identificate în seara de marți, 5 septembrie, însă data exactă a depunerii lor în acea zonă rămâne incertă. Echipele de investigație ale MApN efectuează cercetări amănunțite pe o arie extinsă.

„În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă”, a notat ministrul, potrivit Ziare.com.