Diverse

A mai plecat un jurnalist talentat din presa scrisă. Lacrimi pentru Andrei Bălan care s-a stins la 47 de ani

A mai plecat un jurnalist talentat din presa scrisă. Lacrimi pentru Andrei Bălan care s-a stins la 47 de ani

Încă o veste neagră și doliu în rândul vechii generații de jurnaliști. Colegii de la Fanatik au anunțat că Andrei Bălan, un nume care semna de 25 de ani în presa scrisă, a fost învins de boală la 47 de ani.

Am lucrat niște ani cu Andrei la ziarul Libertatea. Era un tip extrem de responsabil și talentat, cu microbul de ziarist în sânge, cum puțin îl au. Era tânăr, era talentat și cu cunoștințe solide culturale. Era redactor sportiv, dar scria orice, îți găsea subiecte din toate domeniile și scria cu o plăcere mai rar întâlnlită. Trecea de la știri sportive, la interviuri, reportaje și investigații cu multă ușurință, tocmai că avea bază educațională puternică. Nimic nu părea greu pentru el.

Andrei era memorabil în redacțiile Libertatea, Gazeta Sporturilor și Pro Sport, grupate la un moment dat în același trust (Ringier), pentru pasiunea lui de a juca la Loto și Pronosport, dar mai ales pentru cât de des câștiga. Era pontos, avea umor și trăia o mare bucurie când cititorii îi apreciau articolele și dădeau feed-back.

E greu să cred că Andrei Bălan a murit atât de tânăr. A lăsat în urmă o soție și un copil. O tragedie…

Îl citeam oriunde, chiar dacă viața ne-a dus în alte redacții, fiindcă știam că voi afla lucruri interesante, riguros documentate. Sunt din ce în ce mai rari astfel de ziariști…din păcate pentru breaslă și cititori.

Am vorbit cu Horia Ivanovici, directorul de la Fanatik, ultima publicație pentru care Andrei scria de câțiva ani. Sunt șocati cu toții, colegii plâng în redacție fiindcă nu pot crede că a murit atât de brusc. Andrei nu vorbea despre boala lui, credea că va reuși să depășească. Totul s-a întâmplat rapid, în câteva săptămâni, din ce știu colegii. Dar nimeni nu se aștepta la un final devastator.

Altcineva din presă mi-a spus că Andrei a avut o formă mai gravă de Covid, care apoi i-ar fi declanșat un cancer pulmonar. Nu știu exact care e cauza decesului. Doar certitudinea că un bărbat tânăr, un munte de om, a fost învins de boală.

Colegii de la Fanatik sunt în doliu. Au povestit ultima perioadă din viața lui Andrei

Jurnalist de gardă veche, meserie pe care a servit-o cu mult patos timp de 25 ani, Andrei Bălan a lucrat ca reporter special în presa sportivă ani buni, începând cu Sportul Românesc, continuând cu Gazeta Sporturilor, Prosport şi Libertatea, culminând cu conducerea ziarului Sport Total, în 2007-2008, în calitate de Director General”, au scris jurnaliștii de la fanatik.

„S-a adaptat vremurilor şi a continuat să-şi facă meseria în presa scrisă generalistă, inclusiv în zona de online, coordonând departamentul de reporteri speciali de la Libertatea timp de 4 ani, după care, între 2012-2020 a lucrat la KanalD.

Cariera şi-a continuat-o la Fanatik.ro unde a reuşit nu doar să facă o treabă excelentă, pe măsura talentului şi experienţei sale, dar a devenit sufletul redacţiei, îndrăgit de colegi, un jurnalist care deschidea la prima oră redacţia şi o încuia ultimul, care atunci când a fost trimis în delegaţie la graniţa României cu Ucraina, la începutul războiului, în urmă cu doar câteva luni, a cerut să meargă la Kiev, în miezul evenimentelor, şi cu greu a fost convins să nu o facă”, mai precizează sursa citată.

Întregul articol îl puteți citi aici.

Dumnezeu să te aibă în pază, Andrei Bălan! Vom fi destui care ne vom aminti de tine.