International Lifestyle

A murit creatorul mărcii Lois, principala marcă de denim din Spania. Povestea brandului spaniol

A murit creatorul mărcii Lois, principala marcă de denim din Spania. Povestea brandului spaniol

Manuel Sáez Merino, cunoscut ca fiind ”omul care a dat denimul Spaniei”, a murit la vârsta de 98 de ani, în locuința sa din Valencia.

A murit creatorul mărcii Lois, principala marcă de denim din Spania. Povestea brandului spaniol care a îmbrăcat printre alții și soliștii ABBA

Moartea lui Manuel Sáez Merino a fost anunțată public miercuri, 26 octombrie 2022, de către Consiliul Local din Millares, orașul său natal. Oficialitățile au transmis că ”omul care a dat denimul Spaniei,” cunoscut prin brandul Louis, a decedat luni.

Merino, împreună cu fratele său Joaquín, a fost pionierul utilizării denimului în Spania, transformând marca Lois într-un simbol internațional.

Dezvoltat în timpul regimului Franco și înainte de sosirea multinaționalei americane Levis, Lois a devenit principala marcă de denim din Spania.

La începutul anilor ’50, într-un modest magazin de familie din orașul lor natal Millares, frații au fabricat singuri hainele din denim, folosind un război de țesut la mâna a doua.

Având în vedere că piața pentru denim era în creștere, cei doi au lansat marca Lois în 1962, după care aceasta a înregistrat o creștere puternică, extinzându-se în toată Europa, în America și în Japonia.

Manuel Sáez Merino. Facebook

Merino a înțeles nevoia de a comercializa marca și, ca urmare, a îmbrăcat oameni celebrii precum fotbalistul olandez Johan Cruyff, starul suedez de tenis Björn Borg și pilotul britanic de Formula 1 James Hunt. De asemenea, a îmbrăcat muzicieni precum Rod Stewart și supergrupul suedez Abba.

O declarație emisă de Consiliul Local din Millares a recunoscut inclusiv contribuția la orașul său natal, o stradă fiind redenumită în onoarea creatorului Louis și fratelui său.

Consilierii, citați de media internațională, au spus:

„Manuel și frații săi au știut întotdeauna să poarte cu mândrie și satisfacție numele orașului lor natal. Pe plan personal, era un om de conversație afabil, căruia îi plăcea să se bucure de compania compatrioților săi și, mai ales, de prietenii din copilărie și tinerețe în scurtele sale vizite în orașul natal, unde era fericit să împartă cu ei o tigaie magnifică de gazpachos sau o farfurie bună de orez cu ierburi.”

Omul care a dat denimul Spaniei în urmă cu aproximativ 70 de ani în urmă va fi mereu amintit în orașul său natal și în întreaga Spanie, în pofida afluxului de mărci care au invadat piețele comerciale în ultima vreme.