Diverse

Cel mai puternic brand din presa românească: Evenimentul zilei marchează 30 de ani de existență

Cel mai puternic brand din presa românească: Evenimentul zilei marchează 30 de ani de existență

Pe 22 iunie 1992 apărea pe tarabe primul cotidian privat de după perioada comunistă. Făcătorul lui era Ion Cristoiu. Patron era Mihail Cârciog, un vizionar în domeniul mass-media, iar acționari – Cornel Nistorescu și Ion Cristoiu.

În acel an, Evenimentul zilei a schimbat fața presei prin conceptul editorial al gazetarului Ion Cristoiu și prin efortul echipei sale. Zi de zi și an de an, ziariștii „Bulinei roșii” (așa au botezat cititorii ziarul a cărui siglă era o bulina roșie) și-au manifestat creativitatea și asta le va asigura un loc important în istoria presei post-decembriste.

Vineri, 3 iunie, ne-am adunat la Casa Doina ca să ne sărbătorim munca, să-l revedem pe maestrul nostru Ion Cristoiu, să împărtășim gânduri și impresii, inclusiv despre ce se întâmplă cu presa de azi, ba chiar să-i pomenim pe colegii plecați prea timpuriu dintre noi.

Foto: Iulian Chifu (azi consilier al premierului pe probleme externe), eu – Simona Ionescu, Floriana Jucan (azi editorul revistei Q Magazin) și Dan Andronic

Dan Andronic, patronul ziarului de peste 10 ani, a avut ideea editării unui album cu fotografii de-ale nostre de când eram tineri, neliniștiți și făceam un ziar care se vindea chiar și într-un milion de exemplare pe zi. Tipografia s-a întrecut pe sine, a scos un produs de mare calitate.

Suntem mulțumiți că, vreme de 30 de ani, am bucurat unii oameni în timp ce alții ne-au urât, că uneori am schimbat vieți, că am trăit perioada în care eram a patra putere în stat și presa era respectată, suntem fericiți că am fost și suntem ziariștii „bulinari” care am învățat de la Ion Cristoiu să punem întrebări, să ne îndoim de veridicitatea unei știri până nu verificam și, în general, să nu ne lăsăm prostiți.

Foto: Sorin Roșca Stănescu (cu o contribuție importantă la lansarea ziarului), Ion Cristoiu, Sorin Ovidiu Bălan (îl vedeți la televizor acum și îi citiți editorialul în fiecare duminică pe evz.ro)

Suntem mulțumiți că încă suntem lângă cititorii evz.ro și ei lângă noi.

Foto: Cu Mirel Curea (prieten și coleg de presă de o viață), Sandra Sălăgean, Adina Anghelescu, un ziarist excepțional, și Gina Anton (cândva)

Dan Andronic este jurnalistul care nu a lăsat Evenimentul zilei să moară, într-un moment în care asta se dorea. Și a avut de tras din cauza asta. Dar nu mor caii când vor câinii. Așa că noi tragem în continuare la căruța presei, invitându-vă să citiți lucruri interesante în publicațiile trustului EEC: evz.ro, revista Capital, infoactual.ro, infofinanciar.ro, doctorulzilei.ro și revista de mare ținută Evenimentul istoric sau site-ul evenimentulistoric.ro

Dacă doriți să-l ascultați pe Ion Cristoiu povestind despre începuturile Evenimentului zile, despre ziariștii cu care a lucrat, dar și despre istoria presei, puteți viziona emisiunea lui. La sfârșit, prezintă și albumul foto despre care v-am povestit.