Lifestyle

A murit muza magnificului Pablo Picasso. Era fiica lui mai mare

A murit muza magnificului Pablo Picasso. Era fiica lui mai mare

Maya Ruiz-Picasso, fiica cea mare a maestrului spaniol Pablo Picasso s-a stins din viață marți, potrivit declarațiilor avocatului Richard Makla pentru AFP. Aceasta a fost muza tatălui său pentru mai multe picturi. Maya Ruiz-Picasso a avut trei copii. „Maya Ruiz-Picasso a murit în această dimineaţă înconjurată de familia ei, la vârsta de 87 de ani”, se arată în comunicat.

Este singura persoană din lume pe care o cunosc şi care nu a vorbit despre Pablo Picasso, ci despre tata

María de la Concepción, pe care marele artist și soția sa o alintau Maya, a văzut lumina zilei pe data de 5 septembrie 193. El a fost primul copil din cei patru pe care i-au avut Pablo Picasso şi Maria-Thérèse Walter. Odată cu venirea pe lume a acesteia, Picasso și-a schimbat total viața, iar relația cu Maya a fost una cu totul și cu totul specială.

„Este singura persoană din lume pe care o cunosc şi care nu a vorbit despre Pablo Picasso, ci despre tata. (…) Cred că asta spune totul despre această relaţie excepţională pe care a avut-o cu el”, a afirmat fiul său, Olivier Widmaier Picasso.

În 2021, Maya a donat opt lucrări ale celebrului său tată

La Muzeul Național Picasso din Paris în acest moment iubitorii de artă pot admira mai multe tablouri create de fantasticul artist având-o în centrul atenției pe Maya. E vorba de Maya cu o păpuşă (1938), Maya cu o păpuşă şi un cal (1938), Maya cu un costum de marinar (1938), Maya cu o barcă (1938) sau Maya cu şorţ (1938).

De asemenea, în toamna anului trecut, cea mai îndrăgită fiică a lui Picasso a donat instituției nu mai puțin de opt lucrări fantastice ale acestuia. Printre acestea se află o pictură inedită, e vorba de Copilul cu o acadea asezat sub un scaun. „Un tablou simbolic din moment ce o reprezintă probabil pe Maya copilă, ascunsă sub mobilier, ca un semn întunecat al conflictului mondial care urmează”, a explicat Olivier Widmaier Picasso, nepotul lui Picasso, care s-a aflat alături de sora sa, Diana și mama, în momentul donației.