Diverse

Lumea fotbalului este în doliu. A murit Pele, singurul fotbalist care a câștigat Cupa Mondială de trei ori

Lumea fotbalului este în doliu. A murit Pele, singurul fotbalist care a câștigat Cupa Mondială de trei ori

Legendarul fotbalist brazilian Pele, a încetat astăzi din viață la vârsta de 82 de ani, în urma unei grele suferințe. Informația a fost furnizată de agentul său, care a confirmat știrea agenției de presă britanice Associated Press.

Veste tragică pentru fotbalul international. Unul dintre cei mai iubiți fotbaliști ai lumii, Pele, s-a stins din viață pe patul spitalului Israelita Albert Enstein din Santos. Brazilianul începuse să se simtă foarte rău chiar înainte de Crăciun, dar toată lumea mai spera într-o minune.

Medicii au făcut tot ce au putut pentru a-l ține în viață, dar nu s-a mai putut. Sportivul fusese depistat anul trecut cu cancer la colon și făcuse și o disfuncție cardiacă și renală. Mai mult, acesta se infectase și cu coronavirus, deși i s-au făcut toate vaccinurile și făcuse și o infecție pulmonară.

Cine i-a dat porecla de Pele

Pe numele lui adevărat Edson Arantes do Nascimento, el a primit porecla de Pele în școală, pentru că nu reușea să pronunțe correct numele fotbalistului pe care-l iubea cel mai mult de la Vasco da gama, Bile.

Dar părinții și prietenii îl mai alintau și Dico. Pele a uimit întreaga lume timp de 21 de ani și a început cariera ca și junior la Bauru, formaţie la care Dondinho, tatăl său a jucat între 1946 şi 1952.

A debutat la 15 ani și 11 luni

La 15 ani a ajuns la Santos, fiind antrenat de fostul international brazilian Waldemar de Brito și a debutat 11 luni mai târziu, într-un meci în care a reușit să dea un gol. De-a lungul vremii, a primit nenumărate oferte de a plecat să joace în Europa, însă a rămas să joace la Santos până în anul 1974, când s-a retras.

A revenit pe teren după un an și jumătate și a semnat cu New York Cosmos, o formaţie din NASL. Pentru echipa națională a Braziliei a evoluat 14 ani.

„Până și cerul plângea”

Ultimul meci din carieră l-a avut în 1977, într-un amical dintre Santos şi New York Santos, iar Pele a înscris ultimul său gol dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri. După ce Pele s-a retras un ziar din Brazilia spunea atunci că “Până şi cerul plângea”. Pele a fost singurul fotbalist care a câștigat Cupa Mondială de trei ori. Crăciunul acesta l-a petrecut alături de întreaga familiei, care a fost la spital să stea alături de el.