Lifestyle

A opta minune a lumii se află în mijlocul Oceanului Pacific. Totul este o enigmă

A opta minune a lumii se află în mijlocul Oceanului Pacific. Totul este o enigmă

“Veneția Pacificului” este una dintre marile enigme arheologice de astăzi.

Nan Madol sau “Veneția Pacificului” este orașul misterios, care se află în mijlocul Oceanului Pacific, la peste 1.000 km de cea mai apropiată coastă. Nan Madol este o metropolă construită în mijlocul a…nicăieri. În centrul sit-ului se află ziduri ce cuprind o suprafață de 1,5 km în lungime și 0,5 km în lățime unde se află aproape 100 de insule artificiale—platforme din piatră și corali, mărginite de canale mareice.

Totuși, referitor la acest oraș misterios există câteva aspecte inexplicabile, care îi lasă perplecşi pe cercetători

Zidurile lui Nan Madol încep să iasă de sub ocean, iar unele dintre blocurile folosite au până la 40 de tone greutate. Practic, este imposibil să construiești ziduri din fundul oceanului. Așa că, Nan Madol trebuie să fi fost mai înalt decât oceanul când a fost construit.

Totuși, insula pe care se află Nan Madol nu s-a scufundat niciodată din cauza unor fenomene precum bradiseismul, așa cum s-a întâmplat cu alte orașe aflate sub nivelul mării, precizează geologii.

Prin urmare, se pune întrebare cum a acoperit oceanul Nan Madol. Evident, dacă insula nu s-a scufundat, oceanul s-a ridicat. Dar Nan Madol nu este scăldat într-o apă, precum Marea Mediterană. Iar pentru a crea un gigant precum Oceanul Pacific, chiar și câțiva metri, este nevoie de o masă impresionantă de apă.

Dar de unde a venit toată această apă

În urmă cu 14.000 de ani (când gheața care acoperă cea mai mare parte a Pământului s-a topit), a fost pentru ultima dată când Oceanul Pacific s-a ridicat (vorbim peste 100 de metri). Atunci, topirea gheții cât continente întregi a dat oceanelor masa de apă de care aveau nevoie pentru a se ridica.

În consecință, Nan Madol ar fi putut fi ușor scufundată parțial de ocean în acel moment. Dar a afirma acest lucru ar fi ca și cum ai spune că Nan Madol are mai mult de 14.000 de ani. Și pentru mulți, acest lucru este inacceptabil, de aceea potrivit Wikipedia.org, Nan Madol a fost construit în secolul al II-lea d.Hr.

Dar, în continuare există o serie de întrebări legate de acest oraș  ruinat adiacent la malul de est a insulei Pohnpei (care face parte din statul Pohnpei din Statele Federale ale Microneziei, situat în Pacificul de Vest). Iar una dintre întrebări, fără răspuns, este cum au reușit constructorii să transporte cele peste 100.000 de tone de rocă vulcanică „de cealaltă parte a mării”, pentru a construi cele sute de insule ale lui Nan Madol.

FOTO wikipedia.org

Orașul misterios nu stă pe uscat

De fapt, Nan Madol, nu stă pe uscat, ci în mare, ca Veneția. Și acolo, una dintre faptele misterioase este aceea că toată piatra din care este construit Nan Madol este o „stâncă magnetică”. Când cineva își apropie busola de stâncă, aceasta o ia razna, scrie lovendal.ro

FOTO wikipedia.org

Orașul ruinat Nan Madol (care, în traducere înseamnă „în intervale” ) este una dintre marile enigme arheologice de astăzi și este uneori numit „Atlantida ”, „a opta minune a lumii” sau “Veneția Pacificului”.