Diverse

Laguna Albastră, minunea României, adesea comparată cu Marea Mediterană

Laguna Albastră, minunea României, adesea  comparată cu Marea Mediterană
locuridinromania.ro

În județul Cluj, exploatarea de caolin de la Aghireș, a transformat locul într-o minune a naturii, apa năvălind şi inundând toată cariera.

În comuna Aghireşu, situat la 30 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, se află unul dintre cele mai frumoase lacuri naturale din România.

Lacul arată de parcă ar fi dintr-un basm, având o culoare neobișnuită care seamănă cu azurul, dune de nisip imense, tufişuri de papură de un verde viu  şi nisipul alb. Dar cel mai bun lucru dintre toate, este foarte retras. Acest lac nu este inclus în niciun circuit turistic, astfel că este cunoscut doar de către localnici.

Lacul s-a format pe un fost sit minier, într-un crater din care se extrăgea caolin (o argilă albă moale, cu nuanțe de verde și galben, iar resturile din această piatră ce se găsesc pe fundul lacului sunt cele care dau apei acel albastru ca cerul).

FOTO actualdecluj.ro

Lacul se numește Laguna Albastră și potrivit celor menționate anterior, acesta este situat în mijlocul unui crater, care a fost excavat de utilaje. Ulterior, apa, provenită din ploi şi izvoare subterane, s-a colectat aici și a astfel s-a creat lacul, care pare a fi desprins dintr-un film de tip Discovery: lacul de culoare azurie se remarcă într-un deșert de dune, foste excavații.  Apa lacului împrumută culoarea cerului. Este gri în zilele mohorâte şi albastră în cele senine.

Potrivit finaciarul.ro,“Laguna Albastră este de o culoare deosebit de frumoasă, rezultată ca urmare a existenţei rezidurilor de caolin care zac pe fundul lacului”.

În anul 1995, lacul a secat ca urmare a unei lucrări făcute în zonă. Acesta avea chiar şi câteva specii de pești. Dar, din fericire, apa s-a adunat din nou și au reapărut şi peştii. Stufărişul care a crescut în jurul lacului completează peisajul și adaugă încă o nuanță la varietatea deja bogată de culori.

Prezența unei păduri de gorun, situată în apropiere, amplifică frumusețea zonei. De asemenea, este un loc minunat pentru scăldat sau făcut plajă, întrucât vara, apa poate ajunge la o temperatură de 25°C.

“Laguna Albastră se află pe lista primelor cinci ‘minuni mioritice ale naturii’ pe care orice turist ar fi bine să nu le rateze, potrivit unui clasament realizat de dailybusiness.ro. Lacul, a reuşit să prindă scurtul top alături de Vulcanii Noroioşi, Focul Viu, Podul lui Dumnezeu şi Râpa Roşie” , potrivit Monitorului de Cluj din 2013.

FOTO cunoastelumea.ro

De asemenea, potrivit ziaruldecluj.ro,”Lacul Laguna Albastră este considerat o minune a României, devenit faimos pentru culoarea albastră, asemenea Mediteranei… Lacul Laguna Albastră a fost apreciat ca fiind cel mai albastru lac din țară, iar adeseori a fost comparat cu Marea Mediterană.”

Tot în această zonă mai este un alt lac frumos, cu o culoare neobişnuită, respectiv Laguna Roşie, care a fost numit în acest fel, datorită nuanţei roșii a apei sale, potrivit ziare.com

Atât Laguna Albastră cât și Laguna Roşie sunt deosebit de frumoase, oferind momente unice de relaxare și bucurie în natură.