Actual Lifestyle

A scăpat de amendă după ce a construit fără autorizaţie. Motivul instanței de judecată este unul simpatic

A scăpat de amendă după ce a construit fără autorizaţie. Motivul instanței de judecată este unul simpatic
Infoactual

O poveste relaxantă este cea pe care o vom reda în cele ce urmează. O construcție fără autorizație a avut, totuși, un final fericit. Decizia judecătorului a fost una motivată … frumos.

A scăpat de amendă după ce a construit fără autorizaţie. Motivul instanței de judecată este unul simpatic

Poliţia Locală din Pașcani a sancţionat administrativ un locuitor al comunei, pentru construirea unui gard fără autorizaţie. Instanța de judecată a decis, în cele din urmă, să-l ierte, pentru simplul motiv că gardul, la final, arăta frumos.

Povestea construcției ilegale

La începutul lunii noiembrie, anul trecut, un agent al poliţiei locale Paşcani a constatat că Sorin G. și-a construit un gard nou, pe o fundaţie din beton, cu stâlpi metalici şi plasă din tablă ondulată, fără a deţine autorizaţie de construire.

Poliţia a fost sesizată de un vecin al contravenientului, iar Sorin G. a primit imediat, la acea vreme, o amendă de 1.000 de lei.

Dar păşcăneanul nu a acceptat ideea și a contestat sancţiunea în faţa Judecătoriei locale, arătând că îşi cumpărase casa în 2015, iar la acea dată gardul se afla într-o stare avansată de degradare.

În luna septembrie anul trecut, el se apucase deja să schimbe gardul, înlocuind scândurile cu bare metalice şi îmbrăcând temelia veche cu tencuială decorativă.

La acea dată, familia sa nu era vaccinată şi i-a fost, pur şi simplu, frică de virus, pentru a se deplasa la sediul Primăriei Paşcani în vederea obținerii autorizații de construcție, după cum a povestit chiar proprietarul gardului. Amenda reprezenta pentru el un efort financiar serios, în condiţiile în care avea doar venitul lunar minim pe economie.

Analiza instanței și concluzia

Magistraţii Judecătoriei Paşcani au spus, citați de media locală, că nu au găsit niciun motiv de nulitate a procesului-verbal de amendă, acesta fiind corect întocmit de poliţist. Nici explicaţiile date de petent nu reprezentau un argument legal care să ducă la anularea amenzii.

Judecătorii au apreciat, în cele din urmă, că sancţiunea, chiar situată la nivelul minim legal, este prea mare. De altfel, între timp, Sorin G. începuse demersurile de intrare în legalitate.

Decizie judecătorească: în loc de amendă, avertisment

Din planşele foto depuse de către petent se poate constata că împrejmuirea are un aspect plăcut, rezonabil. Apreciază instanţa că se impune în cauză înlocuirea amenzii în cuantum de 1000 lei – apreciază ca fiind vădit disproporţionată în raport cu situaţia concretă – cu sancţiunea avertismentului, având în vedere atât conduita petentului şi motivele ce au condus la iniţierea lucrărilor de refacere a gardului, cât şi, mai ales, situaţia actuală, petentul solicitând şi fiind în situaţia de a obţine autorizaţia de construire necesară,” se arată în motivarea instanței de judecată.

Doar că Poliția locală nu a fost de acord cu decizia instanței de judecată și a depus contestație, iar apelul va intra pe rol în următoarele zile.