Economic

Abatoarele au nevoie de autorizare în sistem Halal. Câte vor obține acreditarea

Abatoarele au nevoie de autorizare în sistem Halal. Câte vor obține acreditarea
Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că mai multe abatoare din Romania sunt în faza de obținerea a unei autorizări speciale: 
”52 de abatoare românești ar putea fi acreditate în sistem Halal pentru obținerea carcaselor de oaie care să fie exportate în țările arabe” a declarat Adrian Oros.
România este un furnizor important de ovine vii, principalii beneficiari fiind țările din zona Golfului Persic.
Exportul masiv de ovine nu contribuie însă la readucerea pe plus a balanței comerciale. În ciuda numărului mare de oi și a cantităților uriașe de cereale exportate de România, deficitul comercial s-a tot adâncit, ajungând la 1.400.000.000 de euro, din cauză că importurile de hrană procesată au crescut semnficativ.
România nu este, însă, singura țară europeană care înregistrează deficit comercial în domeniul produselor agro-alimentare. Pe baza unor date oficiale, marile puteri economice ale Uniunii Europene, Franța și Germania, se poate spune că au la rândul lor o balanță comercială negativă în zona agro-alimentară.
”Înainte de declanșarea pandemiei covid-19, am avut discuții cu toți ambasadorii statelor arabe, iar unii dintre ei, al Qatarului, al Iordaniei, al Kuweitului mi-au spus că țările pe care le reprezintă ar putea cumpăra și carcase sau produse procesate, nu numai animale vii, de care consumatorii musulmani sunt interesați numai în anumite perioade ale anului. Noi avem 52 de abatoare care dețin ștampila ovală, acestea pot fi acreditate pentru producția în sistem Halal și să exporte pe piața arabă. În acest fel, vom crea locuri de muncă, vor fi contribuții la buget, vom exporta hrană procesată, cu valoare adăugată și astfel vom contribui la reechilibrarea balanței comerciale”, a declarat Adrian Oros în emisiunea Romania ViaCluj.TV moderată de Claudiu Pădurean.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *