Economic

Bani de la stat pentru o categorie de români! Care este suma oferită

Bani Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Acest ajutor ajunge în buzunarele românilor sub forma unor tichete sociale care ar putea fi utilizate sub formă de ajutoare pentru achiziția lucrurilor și produselor necesare îngrijirii celor mici.

Femeile care urmează să devină mame în 2023 pot beneficia de vouchere-trusou de 2.000 de lei, potrivit unei ordonanțe de urgență. În cadrul actului normativ, autoritățile au reglementat și cine sunt persoanele care urmează să primească banii. Anul 2023 a venit cu o mulțime de vouchere sociale, printre care se numără și cele de trusou. Cei 2.000 de lei sunt acordați pentru a ajuta mamele să cumpere hăinuțe, căruț, pătuț, scutece, biberoane și toate cele necesare pentru cel mic. Banii sunt acordați sub formă de vouchere sociale, pe card, și pot fi folosiți exclusiv de către mămică pentru achiziționarea elementelor care constituie trusoul, scrie RomâniaTv.

Listele cin beneficiari

„Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi întocmite de autorităţile administraţiei publice locale, prin Serviciile Publice de Asistenţă Socială, centralizate de către prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne şi, ulterior, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel naţional al acestui program”, se arată într-un comunicat.

Pentru a beneficia de vouchere-trusou de 2.000 de lei, trebuie să faci parte din una dintre categoriile stabilite prin lege. Astfel, vor primi banii mamele care:

-au un venit minim garantat, stabilit, ce poate fi dovedit prin intermediul unei dispoziții scrise de către primar;

– fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;

au dizabilități;

-se află în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință etc.);

-nu dețin acte de identitate și nu pot beneficia de drepturile civile;

-mamele minore;

-femeile care provin din Ucraina și s-au stabilit în România, ca urmare a situației conflictuale.

Tichetele sociale nu vor putea fi preschimbate în numerar, însă vor putea fi folosite în magazinele care comercializează produse pentru îngrijirea nou-născuților. Este vorba despre produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia (scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic).