Sănătate

Abuzul alimentar, o realitate. 30 la sută dintre pacienţii internați au acuzat dureri sau tulburări digestive. Sfatul medicilor

Abuzul alimentar, o realitate. 30 la sută dintre pacienţii internați au acuzat dureri sau tulburări digestive. Sfatul medicilor
Infoactual/arhiva

Atenție la neatenție. Istoria se repetă. Post și apoi brusc, mese pline și îmbelșugate. Numai la Iași de exemplu, 30 la sută dintre pacienți internați după Crăciun au acuzat dureri sau tulburări digestive. Se apropie Revelionul, altă masă plină și bogată. Doar că medicii ne atenționează și de această dată. Ce spun ei, în cele ce urmează.

Abuzul alimentar, o realitate. 30 la sută dintre pacienţii internați au acuzat dureri sau tulburări digestive. Sfatul medicilor

Imediat după Crăciun, 30 la sută dintre pacienţii care au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi au acuzat dureri sau tulburări digestive. În urma consultațiilor medicale de urgență, aceştia au recunoscut că au consumat mai multe feluri de mâncare, amestecate și una după alta.

Medicii ne recomandă să nu consumăm mai multă mâncare decât de obicei doar pentru că sunt zile de sărbătoare, să respectăm mesele principale şi să consumăm fructe şi legume proaspete. De asemenea, este absolut necesar să facem măcar 30 de minute de mişcare în fiecare zi şi să consumăm doar mâncare proaspătă, multe fructe și legume.

„Mâncarea în exces îngreunează digestia, medicamentele nu sunt soluţia în astfel de situaţii. Trebuie să avem o alimentaţie echilibrată şi să ţinem în continuare cont de patologiile deja existente. Consumul de alcool trebuie să fie în regim moderat, iar cei care prezintă afecţiuni hepatice, digestive trebuie să respecte cu stricteţe indicaţiile medicului curant care le monitorizează patologia”, au transmis sfatul medicii infecţionişti ieșeni, citați de media.

Statistica arată că o persoană obișnuită va acumula cel puțin 1–2 kilograme în plus, iar cei care sunt supraponderali ar putea să ”câștige” și mai multe kilograme în perioada sărbătorilor.

Pentru a afla cum să prevenim afectiunile digestive în perioada sărbătorilor consultantul Infoactual dr. Zinaida Lozovshi, medic specialist medicină generală și ATI, șef secție, a relatat despre patru pași esențiali:

1. Avem nevoie de echilibru alimentar și să evităm neapărat să atingem senzatia de sațietate;

2. Mese ușoare și bogate în nutrienți  ajută tranzitul intestinal și împiedică efectele nedorite;

3. Consumarea alimentelor se va face treptat;

4. Mișcarea este esențială după fiecare masă.

Dacă totusi nu ne putem abține de la atâtea bunătăți așezate frumos pe masa festivă, putem recurge la antiacide sau alte medicamente prescrise de medic pentru eventuale probleme, pentru a combate refluxul gastro-esofagian și arsurile gastrice.

Dar cum paza bună trece primejdia rea, cel mai bine este să încercăm să ne bucurăm de sarbatori fără evenimente neplacute, apelând la cumpătare și reținere, mai ales dacă știm că suntem sensibili sau am ținut post îndelungat, a ținut să sublinieze medicul consultat.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!