International

Accesul misiunilor diplomatice străine în Transnistria a fost restricționat. Posturile militare din regiune au fost fortificate

zona de securitate

Tiraspolul și-a fortificat posturile militare și a impus condiții speciale de intrare în Zona de Securitate pentru reprezentanții Ucrainei și ai altor misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova. Zona de Securitate acoperă 60% din teritoriul regiunii separatiste, iar după restricționarea accesului, regiunea a început să fie întărită din punct de vedere militar.

Accesul misiunilor diplomatice străine în Transnistria a fost restricționat. Posturile militare din regiune au fost fortificate

În urma ultimelor evenimente, Tiraspolul a trimis o serie de scrisori către misiunile diplomatice străine acreditate la Chișinău în care acestea au fost anunțate despre impunerea unilaterală a unor condiționalități privind intrarea și ieșirea în și dinspre spre regiunea transnistreană, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate:

„Acest fapt confirmă încă o dată sfidarea de către reprezentanții Tiraspolului a prevederilor Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992 și a altor documente ce reglementează activitatea misiunii de pacificare”, se menționează într-un comunicat al Delegației Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC)

Comisia Unificată de Control are rolul de a supraveghea securitatea şi de a conduce operaţiunea trilaterală de menţinere a păcii în Zona de Securitate. Comisia este compusă din militari ai Rusiei, Republicii Moldova și cei ai administraţiei separatiste de la Tiraspol, dar există și 10 observatori militari ucraineni.

Chișinăul a solicitat Tiraspolului să renunțe la asemenea abordări „destructive și excesive ce ignoră formatul și mandatul misiunii de pacificare”.

Reamintim că pe data de 25 aprilie a fost atacat cu lansatoare de grenade sediul așa-zisului Minister al Securității de Stat de la Tiraspol, iar ulterior, la 26 aprilie, a fost atacat aerodromul de la Tiraspol și au fost distruse două antene de radiocomunicații din satul Mayak.

O delegație a Chișinăului din care au făcut parte vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian și consilierul prezidențial pe probleme de securitate, Dorin Recean, s-a întâlnit joi la Varnița cu liderul separatist al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.

„Exploziile care s-au produs au avut efecte minore, persoane n-au avut de suferit. Nimeni nici n-a revendicat aceste așa-zise acte teroriste, ceea ce trezește semne de întrebare. Când realizezi un act terorist, în primul rând, îl revendici. Iar pagubele produse au fost, mai curând, minore. Efectul a fost unul psihologic. S-a creat panică în zonă, la punctele de trecere a liniei de demarcație. În partea dreaptă a Nistrului, panica nu se resimte”, a spus Oleg Serebrian la postul național Moldova 1.

„Am putea asista și la alte provocări”, a declarat Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, după evenimentele desfășurate recent

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a oferit declarații astăzi cu privire la situația din Transistria, precizând că situația este în acest moment sub control:

”Suntem în legătură cu guvernul Republicii Moldova, zilnic , în acest moment situaţia este sub control. Este o provocare în Transnistria şi am putea să mai asistăm şi la alte provocări. Suntem în legătură cu guvernul Republicii Moldova, zilnic, cu Ministerul Apărării Naţionale, cu omologul meu, ministrul apărării naţionale”, a declarat Vasile Dîncu.