Economic

Achiziție de 1000 blindate. Câte vor fi produse în România

Achiziție de 1000 blindate. Câte vor fi produse în România

Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, România urmează să cumpere peste 1000 de blindate, cu aproape 3,7 miliarde de lei, din bugetul Ministerului Apărării Naționale. Vehiculele sunt necesare pentru intervenții interne și externe, conform proiectului de act normativ. Contractul va avea o mare importanță economică, majoritatea blindatelor urmând să fie produse pe teritoriul României.

„Având în vedere evoluțiile în mediul de securitate internațional, precum și diversitatea situațiilor în care este posibil ca Armata României să intervină cu trupe, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia, se impune dotarea structurilor din sistemul național de apărare cu Autovehicule tactice blindate de tip ușor performante, care să ofere capabilități sporite, specifice atât războiului clasic, cât și războiului neconvențional”, se arată în nota de fundamentare.

Într-un interval de cinci ani vor fi cumpărate 1059 de blindate. Vehiculele  sunt cerute în următoarele variante de configurație:

  • autovehicul tactic blindat de tip ușor – varianta de bază (transpot personal)
  • autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare
  • autovehicul tactic blindat de tip ușor cu turelă telecomandată
  • autovehicul tactic blindat de tip ușor destinat transportului echipei antiblindate dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip SPIKE Long Range
  • autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat pentru tractare aruncător cal. 120 mm, autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat cu aruncător cal. 81 mm
  • autovehicul tactic blindat de tip ușor – pentru cercetare CBRN, autovehicul tactic blindat de tip ușor – pentru cercetare geniu
  • autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru evacuare răniți MEDEVAC

Blindatele vor dota diferitele Comandamente ale Forțelor Armate

Blindatele vor intra în dotarea Statului Major al Forțelor Terestre (881 produse), Statului Major al Forțelor Aeriene (22), Statului Major al Forțelor Navale (16), Comandamentului Logistic Întrunit (49), Statului Major al Apărării/ Conducere Strategică (40), Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale (51).

„Pentru realizarea capabilităţii ATBTU, constituie interes esenţial de securitate pentru statul român constituirea/consolidarea/realizarea pe teritoriul naţional de capacităţi de fabricaţie, integrare, testare şi mentenanţă in domeniul militar pentru ATBTU, pentru asigurarea securităţii aprovizionării, pe timp de pace, dar mai ales pe timp de criză şi război, in vederea fabricării echipamentelor optoelectronice, sistemului de avertizare şi reacţie impotriva dispozitivelor de vizare/dirijare asociate sistemelor de lovire ale inamicului, carcasei blindată, sistemelor de armament, sistemului de protecţie impotriva incendiilor, şasiului, scaunelor, parbrizelor şi geamurilor blindate, cablajelor electrice, sistemului de comunicaţii şi informatică şi suitei de aplicaţii software de comandă control, a integrării finale şi testării ATBTU, precum şi a realizării mentenanţei de nivel complex pe durata ciclului de viaţă al ATBTU”, scrie în nota de fundamentare întocmită de MApN.

Unele componente vor fi fabricate în România încă de la început, iar blindatele urmează să fie produse intergral pe teritoriul țării începând cu al 279-lea produs livrat. Blindatele trebuie să fie achiziționate de la un producător dintr-o țară NATO.