International

„Act de agresiune” din partea Chinei asupra Australiei. Ministrul apărării vorbește de o navă de spionaj

„Act de agresiune” din partea Chinei asupra Australiei. Ministrul apărării vorbește de o navă de spionaj

Vineri, 13.05.2022, ministrul apărării din Australia, Peter Dutton, a afirmat că o navă de spionaj chineză (o navă auxiliară de informații din clasa Dongdiao) s-a apropiat de coasta de vest a Australiei, denunţând un „act de agresiune” din partea Beijingului.

Același ministru australian al apărării a precizat că pe data de 6 mai 2022, nava denumită Haiwangxing,  a intrat în zona de excludere economică a Australiei, iar pe data de 11 mai 2022 aceasta s-a apropiat la  50 de mile marine de staţia de comunicaţii navale Harold E. Holt din Exmouth, care este folosită  de submarinele australiene, americane şi aliate, a relatat Reuters, potrivit Agerpres.

„Nava s-a aflat în proximitatea instalaţiilor militare şi de informaţii ”

Astfel, ministrul Dutton, în cadrul unei conferințe de presă a menționat că, dată fiind campania electorală derulată pentru alegerile generale care vor avea loc în data de 21 mai 2022 în Australia, momentul în care a apărut nava chineză este considerat a fi unul  „bizar”, declarând totodată următoarele: „Cred că este un act de agresiune. Cred acest lucru mai ales pentru că s-a apropiat atât de mult. S-a aflat în proximitatea instalaţiilor militare şi de informaţii de pe coasta de vest a Australiei”.

De altfel, problema privind ameninţarea Chinei la adresa securităţii naţionale a Australiei constituie o temă de importanta majora a campaniei electorale din Australia, precizează Reuters.

China nu a comentat încă incidentul

Nava marinei chineze nu se afla în apele teritoriale australiene, dar prezența sa este „îngrijorătoare”. „Este în mod clar o navă de spionaj, ne-a urmărit”, a mai spus premierul Scott Morrison, potrivit national.ro

La solicitarea de comentarii a Reuters, ambasada chineză din Australia nu a răspuns încă.

Australia transmite către public în mod constant atenționări cu privire la prezența navelor chineze, a menționat ministrul australian al apărarii.

În largul coastelor de nord şi de est ale Australiei a mai fost semnalată prezența de nave ale fortelor chineze și în anii anteriori, iar aceeași navă chineză a monitorizat anul trecut exercițiile marinei australiene cu armata americană în largul coastei de est.

De asemenea, în luna februarie 2022, Beijingul şi Canberra s-au acuzat reciproc că unul dintre avioanele sale de patrulare maritimă a detectat un laser îndreptat spre el de către o navă a Marinei Armatei Populare de Eliberare.