International

Stare de alertă în Taiwan, după cea de-a doua mare incursiune aeriană a Chinei

taiwan

Invadarea Ucrainei de către Rusia a pus, de asemenea, Taipeiul în alertă privind o posibilă folosire de către Beijing a crizei din estul Europei drept pretext pentru o incursiune proprie. Guvernul nu a raportat însă niciun semn că Republica Populară Chineză este pe cale să invadeze.

Stare de alertă în Taiwan, după cea de-a doua mare incursiune aeriană a Chinei

Zilele trecute a avut loc cea de-a doua incursiune din acest an a forțelor aeriene chineze pe teritoriul Taiwanului, ceea ce a dus la activarea sistemului defensiv al țării. În total, 18 avioane de război, atât avioane de luptă cât și bombardiere au invadat zona de apărare aeriană a Taiwanului, motiv pentru care a fost necesară ridicarea de la sol a aeronavelor taiwaneze.

Ministerul Apărării din Taipei a declarat că aeronavele chineze au traversat zona de apărare aeriană a insulei vineri, forțând punerea în alertă a aeronavelor taiwaneze și desfășurarea sistemelor de rachete de apărare aeriană pentru a urmări avioanele chineze.

“Au fost efectuate misiuni de alertă aeriană, au fost emise avertismente radio și s-au instalat sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activitatea”, a precizat ministerul.

Taiwan, care este revendicat de China ca fiind propriul său teritoriu, s-a plâns de astfel de misiuni repetate ale aeronavelor chineze, care au devenit din ce în ce mai comune în ultimii doi ani. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului Apărării al Chinei.

China a descris incursiunile anterioare drept misiuni de apărare a suveranității țării și de a contracara „coluziunea” Taiwanului cu forțele străine, o referire voalată la sprijinul SUA pentru Taipei.

Taiwanul va continua să aprofundeze cooperarea cu Statele Unite și alte țări similare pentru a apăra libertatea regiunii Indo-Pacific și pentru a preveni „expansiunea continuă” a Chinei, a spus ministerul de la Taipei, încurajat de sprijinul în creștere al administrației Biden.

Nu a fost raportat niciun semn că Beijingul ar fi pe cale să atace

Incursiunea recentă a fost a doua ca mărime din acest an după ce 39 de avioane de război au intrat în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului pe 23 ianuarie, potrivit cifrelor compilate de agenția de presă AFP. Zona de identificare este separată de spațiul aerian taiwanez, deoarece zona de apărare aeriană acoperă o zonă mai largă pe care Taiwan o deține ca mijloc de a oferi insulei mai mult timp pentru a răspunde oricăror amenințări din partea Chinei.

Vestea despre această incursiune militară a provocat o reacție rapidă din partea Departamentului de Stat al SUA, care a cerut Chinei să nu mai preseze Taiwanul, reafirmându-și angajamentul față de această națiune.

″Îndemnăm Beijingul să înceteze cu presiunea militară, diplomatică și economică împotriva Taiwanului și, în schimb, să se angajeze într-un dialog semnificativ cu reprezentanții aleși democratic ai națiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.