Economic

Activitatea în regim de telemuncă primește noi reglementări. Cum sunt influențati operatorii economici publici și privați

Activitatea în regim de telemuncă primește noi reglementări. Cum sunt influențati operatorii economici publici și privați

Activitatea în regim de telemuncă primește noi reglementări începând de ieri, 9 noiembrie 2020, data la care au intrat în vigoare măsuri ce completează legislația privind telemunca, instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 935 din 5 noiembrie 2020. Astfel, prelungirea stării de alertă pe teritoriul țării impune noi măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, nu doar privind restricționarea circulației persoanelor și activităților operatorilor economici, cât și în ceea ce privește organizarea activității în regim de telemuncă.

Cui se adresează noile obligații

Dacă până acum legislația prevedea obligația tuturor instituțiilor și operatorilor economici publici sau privați de a analiza modul de desfășurare a activității și posibilitatea organizării acesteia în regim de telemuncă sau muncă de la domiciliu, noile modificări prevăd ca organizarea activității în regim de telemuncă să devină obligatorie.

Angajatorii din sectorul privat cu un număr mai mare de 50 de salariați au obligația de a desfășura activitatea în regim de telemuncă sau muncă de la domiciliu, cât și autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu condiția ca oricare dintre acestea să treacă de pragul de 50 de salariați.

Noile reglementări vor fi valabile până la expirarea stării de alertă

Prevederile venite odată cu noile reglementări vor fi valabile până la expirarea stării de alertă iar sancțiunea prevăzută pentru încălcarea acestor obligații este amenda contravențională cuprinsă între 1.000 și 5.000 RON, iar modalitatea concretă de implementare se va face în mod unilateral, prin decizie. În sprijinul acestor decizie, apare și Ghidul privind desfășurarea activității în regim de munca la domiciliu, telemuncă, program individualizat de muncă, publicat recent de Inspecția Muncii. Se recomandă, de asemenea, și întocmirea de acte adiționale la contractul individual de muncă, pentru a se evita posibilele probleme.