Info Actual

Info Actual > Showbiz > Actrița Carmen Galin a murit
Showbiz

Actrița Carmen Galin a murit

Actrița Carmen Galin a murit

Carmen Galin a murit vineri, 13 martie, cu doar o zi înaintea zilei sale de naștere. Vestea a fost transmisă de Nicu Alifantis. Acesta a postat un mesaj scur pe pagina sa de Facebook: „Ne-a părăsit Carmen Galin, o actriță exceptională, un suflet nobil, un om extraordinar. Drum lin către stele, Carmen, Dumnezeu să te aibă-n paza Sa!”

Carmen a mărturisit, într-un interviu din anii `80, că cel mai important lucru pentr o actriță este  „Să taie în carne vie. Să ştie exact când trebuie să treacă de la un gen la altul în sensul vârstei. Să fie conştientă că nu rămâne veşnic tânără. Să nu se agaţe. Tentaţia unui rol «de tânără» este foarte mare şi faptul că cineva ţi-I propune te măguleşte. Dar eu cred că trebuie să ai maturitatea şi puterea să spui: nu.

Dacă ar exista partituri solide, adevărate, dacă aş avea de jucat o femeie cu care se întâmplă ceva, sigur nu m-aş gândi nici o clipă nici cum arăt, nici câţi ani am. Dar dacă totul este — iertaţi-mă — apă de ploaie, dacă e o plimbare şi încă o plimbare, şi pe urmă o şedinţă, sigur că spectatorul, în lipsă de altceva, începe să se uite cum arăt. M-am mai îngrăşat. Am mai slăbit. Mi-a mai apărut un rid..”

Cariera artistică a actriței Carmen Galin

Actrița are în „palmares” peste 30 de filme, când vine vorba de aparițiile pe micile ecrane. S-a remarcat, însă, și pe scenele teatrelor mari. Aceasta și-a pus amprenta în rolurile de pe scenele Teatrului Național din București, Teatrului Național din Cluj și Teatrului Mic.  În 1995, actriţa s-a retras complet din activitate şi din viaţa publică, dedicându-se cu discreţie unor acţiuni umanitare. În 2016, a primit premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Carmen Galin a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1967, ca şef de promoţie. A fost studenta profesorilor Sanda Manu, Ion Cojar, Dinu Negreanu şi Mihai Mereuţă. A fost colegă de promoţie cu Adela Mărculescu, Ioana Bulcă, Irina Mazanitis, Ilie Gheorghe, Sybilla Oarcea, Eusebiu Ştefănescu, Mitică Popescu şi Cristina Stamate.

A jucat pe scenă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1967-1970), Teatrul Naţional din Cluj-Napoca (1970-1975), Teatrul Mic din Bucureşti (1975-1990) şi Teatrul Naţional Bucureşti (1990-1995).

Între rolurile de film şi teatru pe care le-a interpretat de-a lungul timpului, se numără acrobata Fanny Marcelloni din ”Saltimbancii“, Cristina din ”Faleze de nisip“ (1983, regia Dan Piţa), Sita, surdomuta din ”Tănase Scatiu“ (1976, regia Dan Piţa), una dintre soţiile profetului, personajul negativ din ”Profetul, aurul şi ardelenii“ (1978), Pica, fiica personajului titular din ”Bietul Ioanide“ (1980, ecranizare după George Călinescu), avocata B. B. Mirea din ”Secretul lui Nemesis” (1987, regia Geo Saizescu), dar şi Electra din ”Trilogia antică“ a lui Andrei Şerban.

Dumnezeu s-o odihnească!