Info Actual > Social > Acuzația lui Voiculescu respinsă! Câți oameni au murit infectați cu coronavirus în Spitalele Colentina și ROL2
Social

Acuzația lui Voiculescu respinsă! Câți oameni au murit infectați cu coronavirus în Spitalele Colentina și ROL2

Acuzația lui Voiculescu respinsă! Câți oameni au murit infectați cu coronavirus în Spitalele Colentina și ROL2

Acuzațiile lansate luni de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, privind o raportare greșită a deceselor COVID au fost respinse de conducerea Spitalului Colentina și Ministerul Apărării Naționale, care are în subordine Spitalul ROL2.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății a mărturisit că sunt peste 500 de morți COVID în plus față de numărul raportat, la Spitalul Colentina, iar a Spitalul ROL2, „acea unitate militară din curtea Institutului Ana Aslan, există, de asemenea, o diferență”.

Decesele au fost centralizate și raportate conform legii

Ministerul Apărării Naționale, de care ține ROL2, a replicat într-un comunicat că decesele au fost centralizate și raportate conform legii.

„Toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaționalizată de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” au fost centralizate și raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, arată Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat de presă remis luni, 19 aprilie.

„Din data de 10 ianuarie 2021, când FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicația Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare de formațiunea medicală atât în Corona Forms, cât și în platforma Alerte MS, lucru care poate fi verificat cu maximă celeritate de către oricare dintre autoritățile care au acces în aceste baze de date, conform competențelor legale”, potrivit comunicatului MApN.

Acuzația lui Vlad Voiculescu a fost negată și de către conducerea Spitalului Colentina

Acuzația lui Vlad Voiculescu a fost negată și de către conducerea Spitalului Colentina spunând că a respectat „reglementările legale în vigoare”.

„Spitalul Clinic Colentina funcționează ca spital suport COVID începând din data de 27.03.2020. Toate decesele înregistrate de atunci și până în prezent au fost raportate de către unitatea sanitară cu respectarea tuturor reglementărilor legale în vigoare, iar afirmațiile care pun la îndoială acest fapt nu au o bază reală”, se arată într-un comunicat remis Libertatea.

Diferență de 4 decese, din cauza „raportării în dinamică”

Spitalul condus de managerul Victor Căuni a precizat că din 27 martie 2020 și până astăzi, 19 aprilie, ora 9.00, „a raportat în aplicația informatică Alerte MS un număr de 727 de decese ale unor pacienți COVID-19”.

Iar în aplicația Corona Forms, până astăzi, 19 aprilie, ora 14.00, „au fost raportate în dinamică, conform metodologiei INSP, un număr de 731 de decese COVID-19”, se mai arată în comunicat.

Diferența de patru decese este cauzată de „ora diferită”

Spitalul Colentina a precizat că diferența de patru decese este cauzată de „ora diferită” a raportărilor făcute.

„Ambele raportări pot fi verificate și certificate cu ușurință de către autoritățile competente, diferența minimă dintre ele având drept cauză un factor strict obiectiv, respectiv ora diferită la care cele două raportări sunt făcute în cursul zilei”, potrivit comunicatului Spitalului Colentina.

Luni, 19 aprilie, în cadrul unei emisiuni la Europa FM, Vlad Voiculescu a vorbit despre diferențele de raportare a numărului de decese de COVID. Acesta susține că „dacă ne uităm, de exemplu, la Spitalul Colentina vedem că diferența este de sute de persoane, peste 500”.

Vlad Voiculescu a susținut prima dată, că în România „există diferențe fundamentale între numărul real de decese COVID și cel raportat” a fost pe 16 aprilie, la prima conferință de presă de după revocarea din funcția de ministru al sănătății, potrivit Libertatea.