Lifestyle

Acuzații dure pentru Raed Arafat. Dr. Beluşică: „Declaraţia este mincinoasă…”

Acuzații dure pentru Raed Arafat. Dr. Beluşică: „Declaraţia este mincinoasă…”

Managerul Spitalului Orăşenesc din Găeşti, DR. Laurenţiu Beluşică, îl acuză pe şeful DSU Raed Arafat de declaraţii mincinoase şi de o încercare “sinistră şi stupidă” de a induce opinia publică în eroare.

„Situaţia camerelor hiperbare din gestiunea DSU şi cea a terapiei hiperbare a fost prezentată eronat opiniei publice de catre Domnul DR. Raed Arafat, sau altfel spus ne-a vândut castraveţi uitând că şi noi cultivăm”, a scris Laurenţiu Beluşică pe pagina sa de socializare.

Dup declarațiile făcute de Raed Arafat pentru news.ro, în care spunea că aceste camere hiperbare folosesc doar aer sub presiune si nu oxigen, iar, în anumite situaţii, atmosfera din barocameră poate deveni periculoasă pentru pacient, medicul din Găeşti a venit cu afirmații dure la adresa șefului DSU.

„Domnule ministru, şi atmosfera din saloanele de ATI Balş şi Piatra Neamţ a devenit periculoasă şi nu v-a păsat, şi montarea unor artificii a devenit periculoasă şi nu v-a păsat. Doresc să menţionez faptul că cele 4 camere hiperbare mobile cumpărate din bani publici de către DSU în urmă cu 4 ani şi care au fost văzute numai la defilarea de 1 decembrie deţin un sistem performant de detectare a concentraţiei de oxigen, la atingerea procentului de 22% concentraţie în oxigen pornesc automat sistemele de spălare a aerului şi astfel valoarea se menţine sub 21% concentraţie.

Camerele hiperbare sunt echipate cu targă, ventilator, infuzomat şi clopot de oxigenare copii şi bolnavi comatoşi dovadă clară că domnul ministru a minţit afirmând că nu pot folosi oxigen. Teoretic, camerele cu presiune înaltă sunt de două feluri: barocamere care folosesc numai aer comprimat şi camere hiperbare care folosesc aer comprimat şi oxigen sub prersiune. Barocamerele nu cred că se mai folosesc undeva în lume, cele 4 camere mobile ale DSU fiind de înaltă performanţă şi evident camere hiperbare, deci folosesc oxigen, inclusiv la pacienţi în comă”, a scris Laurenţiu Beluşică într-un amplu mesaj postat pe contul personal de socializare.

 

Cât despre declaraţia lui Arafat potrivit căreia “Camerele noastre funcţionează pe principiul creării prin aer comprimat, nu prin oxigen, oxigenul se dă doar pe mască, în secunda în care dai oxigen în cantităţi foarte mari, 10, 15, 20 de litri pe minut, atmosfera din camera hiperbară devine periculoasă”, managerul Laurenţiu Beluşică o numeşe pur şi simplu mincinoasă.

„Declaraţia este mincinoasă deoarece camerele ISU pot administra oxigen pacienţilor din interiorul camerei hiperbare în 3 moduri: în atmosfera camerei, la masca sau intermediul măştii de tip “cupola” – pentru copii sau pacienţi de ATI, în funcţie de protocolul ales de medicul specialist raportat la diagnosticul şi antecedentele pacientului.

Camerele hiperbare ale IGSU, AU ÎN DOTARE VENTILATOARE MULTIPARAMETRU CE POT FI FOLOSITE ŞI ÎN TRATAREA PACIENŢILOR COVID. Toate echipamentele medicale din interiorul camerei hiperbare sunt certificate special pentru aceste condiţii permiţînd utilizarea în deplină siguranţă în interiorul camerei indiferent de modalitatea administrării oxigenului”, afirmă managerul unităţii medicale din Găeşti.

Laurenţiu Beluşică vine cu 6 întrebări fierbinţi pentru Raed Arafat: „Şi totuşi opinia publică în baza legii 544 să ceară răspunsurile la următoarele întrebări: Cât a costat o cameră hiperbară? / La câte misiuni de salvare au participat? / Câte vieţi au salvat? / De ce nu au fost folosite la fetiţa de 12 ani care a murit intoxicată cu monoxid de carbon la Buzău? / De ce timp de 4 ani nu aţi folosit sistemul românesc de învăţământ pentru a va şcoli personalul medical? / Cât costă întreţinerea periodică anuală şi dacă a fost făcută, a celor patru camere hiperbare mobile, inclusiv autotrenurile?”, potrivit Capital.