Lifestyle

Adăposturi antiaeriene, care datează din cel de-al Doilea Război Mondial, desferecate la Berlin. Acolo, sub pământ, este istorie

Adăposturi antiaeriene, care datează din cel de-al Doilea Război Mondial, desferecate la Berlin. Acolo, sub pământ, este istorie
captura video

În adâncurile Berlinului, capitala Germaniei, există o fascinantă și tulburătoare viață, respectiv adăposturile antiaeriene din al Doilea Război Mondial și tunelurile prin care oamenii evadau din Germania de Est. Astfel, un proiect ambițios din Berlin va aduce oamenii în subteran, pentru a călători în timp și a cunoaște aceste locuri.

Este ușor de imaginat că cine intră într-un buncăr întunecat, pe jumătate distrus de explozii și unde se văd bucăți din trepte și cabluri atârnând de pereți va trăi un sentiment destul de ciudat. În plus, senzațiile devin și mai apăsătoare în timpul plimbării prin moloz și ocolirii găurilor întunecate din podea, adânci de câțiva metri, precum și în timpul ghemurii, poziție adoptată pentru a putea înainta într-un buncăr antiaerian, situație reală, de fapt, în urmă cu mulți ani.

În subteran se aflau și spitale improvizate sau spații pentru mame și copii

Se poate spune că acestea sunt doar câteva dintre exemplele unei experiențe unice pe care „Berlinul Subteran” o oferă vizitatorilor, fiind vorba despre un muzeu care oferă tururi ghidate în unele dintre cele mai importante structuri de sub pământ, care se află în prezent în capitala Germaniei, Berlin. În acest loc sunt incluse:

  • buncăre,
  • stații de metrou abandonate,
  • adăposturi antiaeriene din Al Doilea Război Mondial,
  • tuneluri prin care oamenii fugeau pe furiș din Germania de Est în timpul Războiului Rece.
  • spitalele improvizate sub pământ,
  • buncăre pentru mame și copii,
  • diverse fabrici.

„Berlinul Subteran” (Berliner Unterwelten) a fost fondat în anul 1997 pentru a explora, documenta și conserva arhitectura subterană a orașului. Organizația are baza într-un fost buncăr antiaerian din stația de metrou Gesundbrunnen, transformat acum în muzeul Unterwelten Museum.

Sub Berlin se află o întreagă istorie

Acest buncăr a fost reabilitat de grupul care a pus bazele muzeului, fiind însă păstrată structura originală. De asemenea, la o adâncime de patru nivele sub capitala Germaniei se află zeci de buncăre, tuneluri, pasarele, canale, rute ale sistemului poștal pneumatic, camere de depozitare, încăperi pentru bombe și muniție, dar și stații de metrou abandonate. Asta arată că Berlin, atât de plin de istorie la suprafață, are foarte multe de spus și despre adâncuri.

La momentul actual, sub Berlin sunt expoziții cu documentație despre tot ceea ce presupuneau buncărele: de la stadiul de moloz, bombe, muniție, măști de gaze, până la distrugerile din Al Doilea Război Mondial. Totodată, Berliner Unterwelten a identificat un fond de documente uriaș despre sclavii muncitori. Unii dintre ei au fost identificați și despăgubiți; ulterior, a fost organizată o expoziție despre muncitorii sclavi din capitala Germaniei.

De asemenea, una dintre expoziții este dedicată și „Germaniei” gândite de Hitler, o viziune utopică a Fuhrerului prin care își dorea reconstruirea Berlinului (expoziția arată că proiectul nu era doar o utopie).

Una dintre misiunile constante ale proiectului Berliner Unterwelten este aceea de a conserva zonele din subteran. Referitor la acest aspect, până acum, au fost organizate săpături pentru a scoate la iveală și prezenta publicului multe astfel de spații, printre care și o închisoare subterană, scrie atlasobscura.com.