International

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO a fost blocată de Turcia. Motivele invocate de președintele Recep Tayyip Erdogan

erdogan

Potrivit informațiilor dpa, confirmate de surse din cadrul NATO, începutul negocierilor de aderare a celor două țări nordice la alianță a fost blocat de Turcia. În aceste condiții, Consiliul Nord-Atlantic nu a putut lua decizia de a începe procesul de aderare, conform programului stabilit anterior.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO a fost blocată de Turcia. Motivele invocate de președintele Recep Tayyip Erdogan

După ce Finlanda și Suedia au decis să părăsească zona de neutralitate și să adere la NATO, Stoltenberg a declarat că asistăm la un moment istoric:

„Acesta este un moment istoric, într-un moment critic pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. „Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg.

Decizia celor două țări ar urma să întărească securitatea nordică a Alianței, potrivit secretarului general:

„Salut călduros cererile Finlandei şi Suediei de aderare la NATO. Sunteţi partenerii noştri cei mai apropiaţi şi aderarea voastră la NATO va consolida securitatea noastră comună”, a spus Stoltenberg, primind cererile de aderare, aflate fiecare într-un dosar alb cu drapelul ţării. NATO consideră că aderarea Finlandei şi Suediei va întări foarte mult regiunea de la Marea Baltică.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat la rândul său că ţara sa nu poate accepta o extindere ce ar compromite securitatea Alianţei.

Pentru ca o țară să intre în NATO este nevoie însă de acordul tuturor celorlalți membri

Erdogan acuză Suedia și Finlanda că ar găzdui „teroriști PKK” (Partidul Muncitorilor din Kurdistan -n.r.).

„Țările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste”, a spus el, menționând PKK, organizație clasată drept teroristă de către Turcia, dar şi de către UE şi SUA.

De asemenea, în Suedia și Finlanda și-ar fi găsit adăpost adepții lui Fethullah Gulen, un opozant al lui Erdogan care trăiește în SUA și pe care pe care regimul președintelui turc îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016.

Potrivit agenției oficiale de știri din Turcia, atât Finlanda, cât și Suedia au respins zeci de cereri de extrădare a militanților kurzi formulate de guvernul de la Ankara.

Erdogan a spus din nou, miercuri, că delegațiile suedeze și finlandeze nu ar trebui să vină în Turcia pentru a o convinge să susțină aderarea lor la alianță.