Actual

Decizie. Militarii Forţelor Aeriene Române vor mânca după standardele NATO

Decizie. Militarii Forţelor Aeriene Române vor mânca după standardele NATO
Arhivă

Militarii români trebuie hrăniţi după standardele NATO, iar pentru asta au început demersurile pentru achiziţionarea a 90.000 de raţii individuale pentru militarii din Forţele Aeriene Române. Hrana zilnică a unui militar conţine peste 5.000 de calorii şi costă în jur de 200 de lei fără TVA. Raţiile individuale de luptă pentru personalul care execută misiuni de luptă trebuie să conţină un aport de 5.010 calorii, produsele alimentare fiind grupate pe cele trei mese principale şi să asigure hrana pentru 24 de ore.

Militarii Forţelor Aeriene Române vor mânca după standardele NATO

Conform caietului de sarcini o astfel de masă se compune dintr-o masă principală MRE (meal ready to eat), biscuiţi, băuturi reci sau calde şi la alegere gustări, dulciuri sau produse tartinabile. Aceasta trebuie să aibă între 300 şi 450 de grame şi este obligatoriu să conţină cel puţin 80 de grame de carne de porc, vită sau pui, neseparată mecanic. Produsul trebuie să aibă ambalaj termosudat, care să nu sufere modificări în timpul procesului de încălzire pe bază de reacţie chimică, iar termenul de valabilitate trebuie să fie de 24 de luni la temperaturi de cel mult 25 de grade Celsius.

Pe lângă porţiile de mâncare principale şi diverse gustări, raţia zilnică pentru un militar al Forţelor Aeriene va conţine şi trei pachete cu materiale pentru servirea mesei şi colectarea deşeurilor. Aceste pachete vor conţine o lingură de unică folosinţă, un pahar de unică folosinţă, un serveţel uscat şi unul umed, o scobitoare, un sac menajer, câte două plicuri de sare şi piper şi gumă de mestecat.

Vasile Dîncu: Raţia trebuie să fie conformă cu standardele NATO

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu ne-a explicat că „raţia individuală de luptă trebuie să fie conformă cu standardul NATO şi trebuie să asigure hrana adecvată unei persoane pentru 24 de ore, cu un anumit aport de calorii. Sunt standarde care trebuie respectate”.

În plus, fiecare raţie zilnică va conţine şi patru surse de încălzire cu reacţie chimică exotermă care vor fi însoţite şi de instrucţiuni clare de utilizare. Fiecare raţie zilnică de hrană pentru militarii aviatori va fi împachetată unitar într-un amabalaj rezistent termosudat sau de tip „zip lock” şi va conţine cele trei pachete ambalate individual pentru mic dejun, prânz şi cină.

Greutatea finală a pachetului ce contine raţia individuală de luptă trebuie să fie de cel mult 3 kilograme. Ministerul Apărării Naţionale estimează că valoarea totală a contractului este de 19.650.600 de lei fără TVA, iar o raţie zilnică de luptă va costa 218,3 lei fără TVA.

Analistul militar Aurel Cazacu a explicat pentru ziarul Adevărul ce înseamnă această procedură.

„Se fac sau se refac stocuri cu aceste raţii de luptă care pot fi folosite în caz de nevoie. Nu înseamnă că ne pregătim neapărat de război, dar este o măsură standard pentru o armată NATO mai ales în contextul actual. Aceste raţii trebuie să fie obligatoriu pe stoc pentru a fi utilizate în caz de nevoie pentru ca militarul să nu ducă lipsă de nimic. În filosofia NATO, un combatant nu trebuie să aibă nicio nevoie, inclusiv din punct de vedere alimentar, care îl poate împiedica să lupte”, a precizat Aurel Cazacu.

Din sursele noastre știm că militarii români care au fost în teatrele de operații din Irak și Afganistan au văzut la soldații americani și canadieni astfel de rații, ba chiar au mâncat din ele datorită bunăvoinței colegilor combatanți.