Lifestyle

Adevăr sau minciună: Pot reflexiile din ochelari să dezvăluie într-adevăr informații în timpul apelurilor Zoom?

Adevăr sau minciună: Pot reflexiile din ochelari să dezvăluie într-adevăr informații în timpul apelurilor Zoom?
pixabay

Într-o lucrare distribuită prin ArXiv, intitulată „Private Eye: On the Limits of Textual Screen Peeking via Eyeglass Reflections in Video Conferencing”, cercetătorii Yan Long, Chen Yan, Shilin Xiao, Shivan Prasad, Wenyuan Xu și Kevin Fu descriu modul în care au analizat emisiile optice de pe ecranele video care au fost reflectate în lentilele ochelarilor.

Adevăr sau minciună: Pot reflexiile din ochelari să dezvăluie într-adevăr informații în timpul apelurilor Zoom?

„Modelele noastre și rezultatele experimentale într-un cadru controlat arată că este posibil să reconstruim și să recunoaștem, cu o precizie de peste 75 la sută, texte care au înălțimi de până la 10 mm și care trec printr-o cameră web 720p.” Aceasta corespunde cu 28 pt, o dimensiune a fontului utilizat pentru scrierea de rubrici și titluri mici.

„Capacitatea de atac a camerei 720p din prezent corespunde adesea unor dimensiuni de font de 50-60 de pixeli cu laptopuri medii (obișnuite)”, a explicat Yan Long, autorul corespondent și doctorand la Universitatea din Michigan, Ann Arbor, într-un e-mail către The Register.

Capacitatea de a citi texte de dimensiunea titlurilor de ziar nu reprezintă o problemă de confidențialitate și de securitate. Totuși se așteaptă ca această tehnică să ofere acces la fonturi de dimensiuni mai mici, pe măsură ce camerele web de înaltă rezoluție vor deveni mai comune. Atunci va apărea problema: posibilitatea citirii fonturilor mai mici – de la 9 până la 12 pt.

Atunci când obiectivul a fost de a identifica, prin reflexia ochelarilor, doar site-ul web vizibil pe ecranul unui participant, rata de succes a crescut la 94% în rândul celor mai importante 100 de site-uri din topul Alexa.

O serie de factori pot afecta lizibilitatea textului reflectat în ochelarii unui participant la o videoconferință. Printre aceștia se numără reflexia bazată pe culoarea pielii participantului, intensitatea luminii ambientale, luminozitatea ecranului, contrastul textului cu fundalul paginii web sau al aplicației și caracteristicile lentilelor ochelarilor. În consecință, nu orice persoană care poartă ochelari va oferi neapărat o partajare a propriului ecran prin reflexia ochelarilor.