Economic

Adevărul despre asigurările RCA. Câți bani au încasat asiguratorii în primul trimestru din 2021

Adevărul despre asigurările RCA. Câți bani au încasat asiguratorii în primul trimestru din 2021

Adevărul despre asigurările RCA. Câți bani au încasat asiguratorii în primul trimestru din 2021. Despăgubirile plătite pe RCA de asigurători ca urmare a accidentelor rutiere au crescut cu 26% în T1 2021

În ciuda contextului pandemic, despăgubirile plătite de companiile de asigurare în baza polițelor RCA au urcat cu peste 26% în primul trimestru din 2021, conform informațiilor făcute publice de către ASF. Astfel, valoarea totală a despăgubirilor plătite în baza polițelor RCA a depășit 1 miliard de lei în T1 2021.

Adevărul despre asigurările RCA. De altfel, și dauna medie plătită de asigurători în baza polițelor RCA în ultimii 5 ani se află în continuă creștere: în comparație cu anul 2016, dauna medie RCA a fost cu 27,5% mai mare, evoluând de la 7.061 lei la 9.005 lei în 2020, în timp ce prima medie RCA achitată de șoferi s-a redus cu aproape 23% în aceeași perioadă.

România, pe primul loc în privința numărului de victime din accidentele rutiere

Cel mai important însă – din păcate, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene, țara noastră se situează pe primul loc în privința numărului de victime din accidentele rutiere în ultimii doi ani, cu 96 victime la un milion de locuitori în anul 2019, respectiv 85 victime la un milion de locuitori, față de media UE de 42 victime la un milion în anul 2020. Aceste cifre se reflectă și în percepția românilor în ceea ce privește riscurile, în condițiile în care 49% dintre șoferi consideră că riscul de a fi implicați într-un accident auto este mare și foarte mare, cu 6 p.p. mai mult față de 2019, potrivit celui mai recent Barometru UNSAR – IRES din 2020.

Față de aceste cifre recent publicate de Comisia Europeană, considerăm foarte importantă creșterea interesului și a implicării în dezvoltarea de programe de îmbunătățire a siguranței rutiere în România a cât mai multor actori. De altfel, UNSAR realizează anual propriul demers de siguranță rutieră: Campania #ATENTinTRAFIC. Mesajul acesteia este susținut de o serie de parteneri instituționali reuniți într-o platformă comună de educație și prevenție rutieră iniţiată de industria de asigurări.

Soluție care ar putea produce schimbări pozitive

O altă soluție care ar putea produce schimbări pozitive pentru milioane de șoferi o reprezintă introducerea unui preț de referință orientativ pentru evaluarea despăgubirii atât în ceea ce privește partea de reparații, cât și de rent-a-car, măsură inclusă în proiectul de Ordonanță de urgență de modificare și completare a Legii nr. 132/2017 privind RCA.

Reiterăm faptul că industria de asigurări susține introducerea unui PREȚ DE REFERINȚĂ pentru reparațiile auto, cu titlu informativ. Acest instrument NU ESTE O CO-PLATĂ și nu ar impune o plafonare pentru tarifele aferente reparațiilor auto, așa cum incorect afirmă o organizație patronală care reprezintă interesele unei părți a patronilor de firme de transport rutier, fără competențe în domeniul serviciilor financiare.