Lifestyle

Adevarul despre fructe. Nutritionist: „Fructoza oboseste ficatul”

Adevarul despre fructe! Mihaela Bilic, nutritionist, trage un semnal de alarma si sugereaza ca nu este bine sa facem excese culinare, chiar daca este vorba de alimente sanatoase, precum fructele.

Nutritionistul sustine ca fructele sunt un desert, iar daca nu ajung sa fie consumate cu masura va pot ingrasa si imbolnavi.

Adevarul despre fructe: Fructoza oboseste ficatul

„Toata lumea stie ca alcoolul e un produs care se metabolizeaza exclusiv in ficat si ca urmare, consumat in exces, poate duce la steatoza hepatica (ficat gras), colesterol si trigliceride crescute si grasime pe/in abdomen. Adica acea grasime care se infiltreaza printre organele interne, le sufoca si le imbolnaveste, chiar daca pe cantar nu avem o greutate de speriat. 

Dar el alcoolul, din ce se obtine, de unde provine?

Alcoolul este un zahar fermentat si provine din…fructe si cereale. Da, dragii mei, etanolul este un carbohidrat ce are la baza molecula de fructoza. O molecula considerata pana nu demult benigna ca doar, nu-i asa, zaharul din fructe e sanatos!

Ei bine, spre deosebire de molecula de glucoza care poate fi folosita drept combustibil de orice celula, de la creier pana la inima si muschi, pe fructoza nu o vrea nimeni. Cu alte cuvinte, cand mancam paine, paste, mamaliga, orez sau fasole boabe, toate celulele se hranesc din amidonul ce contine glucoza. Cand mancam fructe, toata fructoza se duce in ficat.

Atentie, fructoza se metabolizeaza EXCLUSIV in ficat, iar capacitatea lui enzimatica e limitata (maxim 10-15g/zi). Consumata in exces (peste 500g fructe/zi), fructoza ia calea metabolizarii alcoolului si duce la grasime abdominala, ficat steatozic si colesterol crescut.

Concluzia: fructele sunt un desert si se mananca cu masura. Mestecate! Pentru ca un pahar de suc contine apa si fructoza din 3 fructe, adica materie prima pentru grasimea de pe burta”, a scris Mihaela Bilic, medic nutritionist, pe pagina sa de socializare, potrivit EVZmonden.